Lördag 8 Maj
Stockholm

7 klimatmyter du eller någon du känner kanske gått på

Det finns en hel del myter där ute som är lätta att gå på. Men de allra flesta är väldigt lätta att sticka hål på.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Känner du någon som brukar muttra om "fake news" så fort klimatförändringar kommer på tal? Eller tycker du själv att det där med klimatpolitik bara är båg? 

Grattis! Här kommer lite bra kunskaper!

1. "Det är ju kallt ute!?"

Så fort det blir en riktigt köldknäpp eller regnar ett par veckor på sommaren kommer klimatförnekarna fram. 

Klimatförändringar ska ses över en lång tidsperiod – ett par regniga sommardagar eller 25 minusgrader på vintern behöver inte betyda så mycket. 

Bara sen 1991 har medeltemperaturen i Sverige ökat med 1,7 grader, enligt data från SMHI. 

2. "Det är solen som värmer upp jorden!"

Solen är vår närmsta stjärna, och självklart påverkar den jordens klimat. Utan solen hade inget liv kunnat existera på jorden. Även solaktivitet som solfläckar och solstormar kan påverka jordens klimat, men en överväldigande majoritet av forskarna är övertygade om att dessa solaktiviteter inte har tillräckligt stor effekt för att kunna förklara de förändringar i klimatet vi sett under de senaste 100 åren. 

Solstorm (Nasa)

3. "Naturen tar upp koldioxid naturligt!"

Japp, detta är helt sant. När kol, olja eller naturgas brinner frigörs koldioxid i luften, koldioxiden tas sedan upp av levande växter som använder det som byggstenar när de växer. 

Problemet är bara vi släpper ut mycket mer koldioxid än vad naturen kan ta upp – och när koldioxidmolekylerna stannar kvar i luften värms atmosfären upp. 

Foto:Nasa

4. "Det har alltid funnits klimatförändringar!" 

Också helt sant. Skillnaden är att den här gången orsakas klimatförändringarna av oss människor och våra handlingar – och det går undan. 

Dessutom får man tänka på att långsammare klimatförändringar har tidigare fått ödesdigra konsekvenser för livet här på jorden – så bara för att det hänt innan betyder det inte att det är ofarligt. 

5. "En grad hit eller dit spelar väl ingen roll?"

Nej, om du sitter i din solstol och temperaturen går upp några grader är det ju bara trevligt, eller hur? 

Men klimatförändringar handlar om temperatur på en global skala, året om. Det innebär att områden som är känsliga även för små temperaturhöjningar kan drabbas hårt. Att isarna smälter är ett bra exempel på det. 

En glaciär som smälter i Peru (Martin Mejia/AP)

6. "Forskningen är inte enig!"

Jo, så gott som. Det finns få forskningsfält där exakt alla forskare är överens om allting, men när det gäller människans klimatpåverkan råder mer eller mindre konsensus, skriver Nasa.

97 procent av alla klimatforskare är överens om att människan är orsaken till klimatförändringar. Det handlar inte om åsikter eller känslor – det är fysik och kemi på en ganska grundläggande nivå. 

7. "Klimatpaniken är bara ett sätt att tjäna pengar!"

Nej, snarare är det tvärtom. Genom att förneka klimatförändringar kan man vagga in folk i ett falskt lugn och på så vis vinna politisk makt, för att inte tala om alla storföretag som skulle lida ekonomiskt om alla levde mer klimatsmart – du kommer säkert på några stycken om du funderar lite nu. 

Dessutom försöker man få folk att förstå att framtida klimatkatastrofer snarare kommer kosta skattebetalare världen över flera miljarder. Priser på mat och dryck kommer gå upp, fastigheter och landområden kommer skadas, och miljontals klimatflyktingar kommer behöva någonstans att bo. 

Maten lär bli dyrare i framtiden. (Foto:Unsplash)

Nyligen ertappades Jimmie Åkesson med att ha gått på en rejäl klimatmyt, men vilken? Det kan du se här!

Gillar du vetenskap?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela