Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Efter dåden i Sri Lanka – dödssiffran skrivs ner med 100 personer

- 25/04/2019, 19:55 -

Omkring 70 personer har gripits efter de fruktansvärda bombningarna i kyrkor och på hotell i Sri Lanka. Till en början rapporterades det om att 359 personer dött i attackerna. Nu meddelar landets hälsodepartement att man räknat fel.

På påskdagen inträffade en serie självmordsbombningar på Sri Lanka. Till en början rapporterades det om att 359 personer dödades och 500 skadades i samband med dåden. 

Men under torsdagen meddelade landets hälsodepartement att man räknat fel och att antalet döda i stället är omkring 250 personer, skriver BBC

– Det skulle kunna vara 250 eller 260. Jag vet inte exakt. Det är många kroppsdelar och det är svårt att ge en exakt siffra, säger Anil Jasinghe vid hälsodepartementet till nyhetsbyrån Reuters, skriver SVT.

Samtidigt som man sörjer det som har hänt och de som dött samt vårdar de skadade, så har polisen gripit omkring 70 personer.

Enligt Sri Lankas regering var det totalt nio personer som utförde dåden, varav åtta av dem har gripits. De resterande personerna är bland annat släktingar till de misstänkta självmordsbombarna. 

Kryddbaron gripen 

Enligt landets premiärminister är en av de 70 gripna, den rika kryddbaronen Mohamed Ibrahim. CCN skriver att han är pappa till två av självmordsbombarna och misstänks ha hjälpt sönerna. Däremot finns inga formella brottsmisstankar mot honom. 

När polisen genomförde en razzia mot Mohamed Ibrahims lägenhet kort efter dåden, utlöstes en självmordsbomb av en av självmordsbombarnas gravida fru, rapporterar australienska News.com

De skriver även att flera familjemedlemmar och tre poliser dog i den explosionen. 

Varnar för nya attacker 

Men enligt landets premiärminister Ranil Wickremesinghe, är inte alla som varit inblandade i dåden gripna. Flera är alltså fortfarande på fri fot. Dessutom tror de att personerna har tillgång till sprängmedel, uppger AP, skriver Aftonbladet.

Under torsdagen gick den amerikanska ambassaden i Colombo (Sri Lanka) ut på Twitter och uppmanade allmänheten att hålla sig borta från religiösa platser i helgen. 

"Sri Lankas myndigheter varnar för att flera attacker kan inträffa på platser där gudstjänster hålls. Undvik dessa platser under helgen, från och med imorgon 26 april till och med söndag 28 april. Fortsätt att vara vaksam och undvik stora folksamlingar", skriver de.

Nu varnas det för fler attacker. Bildkälla: Twitter

Nyheter24 har tidigare skrivit om motivet bakom dåden. Det kan du läsa mer om här!