Onsdag 30 Nov
Stockholm

Ny studie: Självmord bland unga ökade efter "13 Reasons Why"

Efter succéserien släpptes - självmorden ökade.
Självmorden i USA ökade efter succéserien. Det visar en ny studie. Foto: Nicole Alexander/Wikicommons, Stina Stjernkvist/TT

När serien "13 Reasons Why" släpptes på Netflix 2017 blev den snabbt en internationell tittarsuccé. Men nu kan en ny amerikansk studie visa att antalet självmord i USA ökade drastiskt efter premiären.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den amerikanska jättesuccén på Netflix "13 Reasons Why" släpptes den 31 mars 2017. Serien är baserad på en bok skriven av författaren Jay Asher

Serien handlar om karaktären Clay Jensen, som får 13 kasettband från klasskamraten Hannah Baker som tagit sitt liv. I varje kasettband ger Hannah en anledning till varför hon valt att avsluta sitt liv. 

Nyheter24 skrev redan 2017 om att experter varnade för de negativa konsekvenserna som serien kan få på personer som överväger självmord.

En ny amerikansk studie kan nu visa att farhågorna varit befogade. Studien har sammanställt data som redogör för antalet självmord i USA från 1 januari 2013 till 31 december 2017. Studien är indelad i tre olika åldersgrupper, 10-17 år, 18-29 år och 30-64 år. 

Fler män än kvinnor

Resultatet visar att månaden som följde efter premiären av serien överlägset toppar statistiken över flest självmord, med hela undersökningsperioden inräknad. Forskarna kan också konstatera att det bara är i åldersgruppen 10-17 år som den här markanta skillnaden går att se, samt att fler unga män än kvinnor tog sitt liv. 

Enligt studien begicks 195 fler självmord månaderna efter premiären än innan, skriver tidningen HuffPost.

Jeff Bridge, expert och medförfattare till studien, skriver i ett mejl till tidningen att det finns bra bevis för att grafiska och sensationella skildringar av självmord ökar risken för att unga människor med dålig psykisk hälsa far illa. Men han menar också att skildringar av självmord kan motverka att människor tar sina liv – om det görs på rätt sätt. 

Bildkälla: Elise Amendola/TT

Netflix har uttalat sig om att man ska titta närmare på studien.

– Det är ett oerhört viktigt ämne och vi har arbetat hårt för att försäkra oss om att vi hanterar den här känsliga frågan på ett ansvarsfullt sätt, säger en talesperson på Netflix till HuffPost

Det finns dock brister i studien. Den kan bara påvisa att antalet självmord ökade markant månaden efter att "13 Reasons Why" släpptes. Men studien kan inte bevisa att det faktiskt var serien som orsakade dödsfallen. 

1177 går det att läsa mer om psykisk ohälsa och få direkt rådgivning. 

Mår du dåligt eller känner du någon som gör det och behöver hjälp? Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112. Annars finns en stödlinje för personer med tankar på självmord, ring då 90101.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.