Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kvinna somnade med linserna i – se skräckbilderna på ögat

- 04/05/2019, 20:38

En kvinna i USA somnade med linserna i, ett beslut som fick ödesdigra konsekvenser. Nu har hennes ögonläkare publicerat de förskräckliga bilderna på ögat, i hopp om att få människor att sluta använda linser på fel sätt.

Är du en av många som idag använder dig av kontaktlinser ? Ett gott råd från en ögonläkare i USA är i så fall att du ska undvika att sova med linserna i. Och när du ser på bilderna han motiverar det hela med – så kommer nog du också att hålla med.

Det är ögonläkaren Patrick Vollmer från Shelby, North Carolina i USA, som tidigare i veckan tog till Facebook för att visa folk vad konsekvensen kan bli om man sover med linser i. Och bilderna har sannerligen fått spridning – för inlägget har i skrivande stund visats över 30 miljoner gånger, skriver brittiska Daily Mail.

VARNING FÖR STARKA BILDER!

Öga som infekterats.
Den drabbade patientens öga. Bildkälla: Vita Eye Clinic / Facebook

Men vad är det då som har skett? Enligt Dr Vollmer så lider kvinnan av något som på engelska kallas för "cultured pseudomonas ulcer". Alltså en typ av bakterieinfektion. 

Han förklarar vidare i inlägget att bakterier som pseudomonas, ofta orsakar ögonsjukdomar och att bakteriens opportunistiska karaktär ofta kan leda till permanent blindhet.

"Bakterien börjar väldigt snabbt att äta på patientens hornhinna och lämnar efter sig en varig och vit vävnadsdöd", skriver Vollmer.

Det infekterade ögat börjar bli grönt.
Det infekterade ögat. Bildkälla: Vita Eye Clinic / Facebook

Patienten har nu satts på antibiotika i hopp om att förhindra eventuell mer ärrvävnad på ögat. Dr Vollmer förklarar däremot att det är högst troligt att kvinnan kommer att tappa en viss del av sin syn permanent.

Vita Eye Clinic
Till följd av infektionen så har ögat fyllts av var. Bildkälla: Vita Eye Clinic / Facebook

Och läkarens råd är tydligt – sov inte med linserna i helt enkelt.

"För att klargöra, jag kommer aldrig att rekommendera någon att sova i sina linser oavsett vilken sort. Riskerna är större än fördelarna varje gång. Det tar någon sekund att ta bort linserna, men vad som stundar om du inte tar av dem kan vara en livstid med problem".

Se fler bilder i videospelaren ovan!

En annan som råkat ut för problem med sina linser är Lea. Läs hennes varning här!