Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är allt du behöver veta om Ramadan 2019

- 07/05/2019, 14:07

Den 5 maj till den 4 juni pågår den muslimska högtiden ramadan. Men vad gör man under ramadan? Och varför firas högtiden? Här är allt du behöver veta.

Vad är ramadan??

Ramadan är en muslimsk högtid som firas av miljontals människor världen över. 

Enligt koranen var det under den nionde månaden av den muslimska kalendern som profeten Muhammed tog emot islams heliga skrift och fick sin kallelse. 

För att hedra händelsens minne fastar muslimer under en månads tid, genom att avstå från mat, vatten och sexuellt umgänge från det att solen går upp till det att den går ner.

Hur och varför firas ramadan? 

Högtiden används som en tid att reflektera över det som man är tacksam för. Fastan är till för att få förståelse för de som kanske saknar förnödenheter, som mat och vatten, varje dag. 

Ramadan ses också som en tid då man ska rena kropp och själ – och samtidigt som en tid för gottgörelse och försoning. 

De som deltar i fastan kan därför ta tillfället i akt att skicka iväg ett förlåt som kanske inte blivit av tidigare, eller på andra sätt försona sig med saker de inte tagit i tu med under resten av året.   

När solen har gått ner och fastan bryts så är det vanligt att man samlas tillsammans med familj och vänner för att äta middag. Då äter man så mycket man vill. 

I vissa delar av norra Sverige där solen knappt går ner så går man efter anpassade tider vad gäller när man öppnar fastan. 

Vem kan delta i ramadan?

Alla som är troende, och vill, kan delta i ramadan. Men om man är gravid, ammar, har mens eller är sjuk så behöver man inte delta. 

När inträffar ramadan 2019?

Inom det muslimska året finns det bara nio månader och eftersom ramadan följer niomånaderskalendern så inträffar högtiden vid olika tillfällen varje år. Generellt sett flyttas ramadan fram elva dagar varje år. 

Ramadan pågår alltid i 30 dagar, med början från och med det att en nymåne siktats till och med nästa nymåne. 

2019 pågår ramadan från den 5 maj till den 4 juni. 

Vad är Eid al-fitr?

Efter 30 dagar av fastan avslutas ramadan med en stor fest som kallas för Eid al-fitr. Festen pågår i tre dagar och inleds med att man klär upp sig i fina kläder och besöker moskén för bön.

Efter bönen påbörjas en stor fest med familj och vänner där man samlas och äter god mat och efterrätt. Man delar även ut presenter till barn och unga. 

Läs mer om andra högtider – och varför vi firar dem: 

Vet du varför vi firar Lucia? Här är anledningarna

Varför firar vi valborg? Här är allt du behöver veta