Vattkoppor, spruta
Vattkoppor kan komma att försvinna med hjälp av vaccin. - Foto: Bertil Ericson / TT, Johan Nilsson / TT

Vattkoppor kan försvinna – om gratis vaccin införs

I dag är det få barn som vaccineras mot vattkoppor, men det kan komma att ändras. Folkhälsomyndigheten utreder just nu om vaccinet ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet – i så fall kan vattkoppor komma att försvinna i Sverige i framtiden.


Just nu håller Folkhälsomyndigheten på att utreda om det är möjligt att vaccinet mot vattkoppor kan ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet. I så fall skulle det göra vaccinet gratis för alla, samt att vattkoppor möjligtvis försvinner i Sverige i framtiden, rapporterar SVT Nyheter.

Viruset kan innebära livsfara

Vattkoppor är en infektionssjukdom som orsakas av ett virus som är väldigt smittsamt. De allra flesta drabbas av sjukdomen redan som barn. När man har haft vattkoppor en gång är man immun mot infektionen resten av livet. Och för en del barn kan det smittsamma viruset innebära livsfara, framförallt för cancersjuka barn. 

– Vi ser mycket allvarligt på vattkoppsviruset. Barn som får cancerbehandling och utsätts för viruset kan bli mycket svårt sjuka, och dessutom måste vi ibland ge tung antiviral, förebyggande behandling till cancerbarn för att de ska kunna vistas i skola och förskola när vattkoppsviruset drar fram, säger barnonkologen Petter Svenberg på Karolinska sjukhuset i Solna, till SVT Nyheter.

300-400 barn. Det är antalet småttingar som läggs in på sjukhus varje år på grund av vattkoppor. Samtidigt är det få som vaccineras mot sjukdomen. 

Så ska viruset försvinna

Om Folkmyndigheternas förslag att införa vaccinet i det allmänna vaccinationsprogrammet i Sverige går igenom skulle viruset på sikt nästan helt försvinna i Sverige. 

Dessutom skulle infektionssjukdomen bältros på längre sikt också försvinna. Bältros orsakas av samma virus som vattkoppor och kan drabba oss senare i livet, även om vi redan haft vattkoppor. 

– Vi utreder nu både ett vaccin mot vattkoppor och ett mot bältros. Med bara ett vaccin mot vattkoppor skulle annars risken för bältros kunna öka en period, säger Adam Roth, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, till SVT Nyheter.

Då får vi veta om vaccinet ska ingå i det allmänna programmet

Beslutet huruvida vaccinet mot vattkoppor kommer att ingå i det allmänna vaccinprogrammet kommer att fattas av politiker i sommar. Först ska Folkhälsomyndigheten jämföra kostnaderna för sjukdagar och sjukhusvård med hur mycket det skulle kosta för allmän vaccinering. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur farligt det är att ha vattkoppor som vuxen. Det kan du läsa mer om här!

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
Har du haft vattkoppor?
Tack för din röst!