En ny lag i Österrike förbjuder barn att ha slöja i skolan.
Unga tjejer i Österrike får inte längre ha slöja i skolan. - Foto: Carina Johansen/Jonas Ekströmer/TT

Österrikes nya lag: Hijab totalförbjuds i grundskolan

Under onsdagen röstade den österrikiska regeringen igenom den nya lagen, som innebär att man inte får täcka håret i skolan. Men vissa saker är undantagna – det är egentligen bara muslimsk slöja som förbjuds.


Muslimska tjejer i Österrike får inte längre ha slöja på sig i skolan, enligt en ny lag som röstades igenom i parlamentet i onsdags.

För att försöka undvika att förbudet ska kallas diskriminerande mot muslimer står det inte rakt ut i lagtexten att den gäller just muslimsk hijab. Istället står det att “ideologiskt eller religiöst influerade kläder som associeras med att täcka huvudet” kommer att förbjudas. 

Rudolf Taschner, från Österrikiska folkparitet som var med och röstade för förslaget, medger dock att lagen är utformad för att nå muslimska tjejer, och att den ska leda till att de “frias från förtryck”. 

Andra religiösa huvudbonader inte att förbjudas. Exempelvis kommer den judiska kippan och den sikhiska keskin fortfarande vara tillåten, skriver Deutsche Welle. Detta eftersom lagen bara rör plagg som “täcker hela håret”.

Undantag ska också göras för plagg som bärs av medicinska skäl eller för att skydda mot regn eller snö.

Gäller mellan årskurs ett och fyra

Lagen gäller den så kallade folkskolan, vilket innebär att barn i årskurs 1-4, alltså i åldrarna 6-10, påverkas av den. Österrikes officiella muslimska organisation, IGGÖ, kallar lagen för diskriminerande, men säger också att väldigt få kommer att påverkas av lagen i praktiken, då få muslimska flickor bär slöja i så ung ålder, skriver Deutsche Welle.

Den österrikiska regeringen består av kristdemokratiska och konservativa Österrikiska folkpartiet och högerpopulistiska Frihetspartiet, och det var också de partier som röstade igenom det nya förbudet mot slöja i grundskolan. Bland de övriga partierna röstade nästan alla emot lagen, och man tror nu att lagen kommer att prövas i landets konstitutionella domstol, skriver österrikiska The Local.

Vad straffet blir för den som bryter mot lagen är ännu inte fastställt. 

Det är inte bara i Österrike som man vill förbjuda slöja – även svenska politiker har kommit med liknande förslag, bland annat Sverigedemokraterna. Läs mer om det här.

Har du koll på vad hijab, burka och niqab är egentligen? Här är skillnaden.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!