Sverigedemokraterna i Kungsbacka vill förbjuda alla kläder som kan kopplas till islam
Sverigedemokraterna i Kungsbacka vill ta hårda tag mot kläder. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/Carina Johansen/TT

SD-förslaget: Förbjud alla kläder som kan kopplas till islam

Ska man detaljstyra hur folk klär sig? Och varför folk klär sig som de gör? Ja, det tycker Sverigedemokraterna i Kungsbacka, som vill förbjuda kommunanställda att bära alla kläder som kan kopplas till islam.


Den senaste tiden har frågan om förbud mot burka och niqab var riktigt het. Nyligen trädde ett förbud i kraft i Danmark – ett förbud som ledde till stora protester från bland annat en av Danmarks största kvällstidningar

I Danmark kan man dock komma undan förbudet om man säger att man är på väg till en maskerad – eller om det är kallt ute. 

Tidigare har andra länder infört olika former av förbud – till exempel Bulgarien, Belgien, Lettland, Holland och Frankrike. 

Här i Sverige har ingen drivit frågan på allvar än, men nu går Sverigedemokraterna Kungsbacka ut och kräver hårda tag. 

Man nöjer sig dock inte med att vilja förbjuda burka och niqab för kommunanställda – utan all klädsel som kan kopplas till islam. Det skriver man i en ny motion till kommunfullmäktige. 

Demonstration mot danska burkaförbudet i Köpenhamn (Mads Claus Rasmussen)

– De är religiösa symboler och innebär ett förtryck av kvinnor, säger Carita Boulwén, SD Kungsbacka, till tidningen Norra Halland. 

För att stärka kvinnors rättigheter vill alltså Sverigedemokraterna detaljstyra vilka plagg kvinnor ska få ha på sig eller inte.

Skiljer på muslimer och icke-muslimer

Sverigedemokraterna vill alltså inte bara förbjuda kommunanställda att ha burka och niqab, man vill också förbjuda vanliga huvuddukar och långa kappor – men bara om det är muslimer som bär dem.

– Jag tror nog man kan se skillnad på en sjal eller kappa som bärs av religiösa skäl, säger Boulwén till Norra Halland. 

Med andra ord ska alltså man i enskilda fall inte bara bedöma lämplig klädsel, utan även anledningen till varför man har just de kläderna. 

Däremot vill Sverigedemokraterna i Kungsbacka inte förbjuda kristna symboler som kors, eftersom kristendomen har en stark förankring i Sverige. 

Tidigare har SD Kungsbacka varit ute och svingat och velat förbjuda böneutrop – trots att det inte finns en enda moské i kommunen. 

Kungsbacka utanför Göteborg är inte direkt Sverigedemokraternas starkaste fäste. I valet 2014 fick man knappt tio procent, och har sex mandat i kommunfullmäktige. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med SD Kungsbacka?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.