Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD-förslaget: Förbjud alla kläder som kan kopplas till islam

- 08/08/2018, 10:49

Ska man detaljstyra hur folk klär sig? Och varför folk klär sig som de gör? Ja, det tycker Sverigedemokraterna i Kungsbacka, som vill förbjuda kommunanställda att bära alla kläder som kan kopplas till islam.

Den senaste tiden har frågan om förbud mot burka och niqab var riktigt het. Nyligen trädde ett förbud i kraft i Danmark – ett förbud som ledde till stora protester från bland annat en av Danmarks största kvällstidningar

I Danmark kan man dock komma undan förbudet om man säger att man är på väg till en maskerad – eller om det är kallt ute. 

Tidigare har andra länder infört olika former av förbud – till exempel Bulgarien, Belgien, Lettland, Holland och Frankrike. 

Här i Sverige har ingen drivit frågan på allvar än, men nu går Sverigedemokraterna Kungsbacka ut och kräver hårda tag. 

Man nöjer sig dock inte med att vilja förbjuda burka och niqab för kommunanställda – utan all klädsel som kan kopplas till islam. Det skriver man i en ny motion till kommunfullmäktige. 

Demonstration i Köpenhamn
Demonstration mot danska burkaförbudet i Köpenhamn (Mads Claus Rasmussen)

– De är religiösa symboler och innebär ett förtryck av kvinnor, säger Carita Boulwén, SD Kungsbacka, till tidningen Norra Halland. 

För att stärka kvinnors rättigheter vill alltså Sverigedemokraterna detaljstyra vilka plagg kvinnor ska få ha på sig eller inte.

Skiljer på muslimer och icke-muslimer

Sverigedemokraterna vill alltså inte bara förbjuda kommunanställda att ha burka och niqab, man vill också förbjuda vanliga huvuddukar och långa kappor – men bara om det är muslimer som bär dem.

– Jag tror nog man kan se skillnad på en sjal eller kappa som bärs av religiösa skäl, säger Boulwén till Norra Halland. 

Med andra ord ska alltså man i enskilda fall inte bara bedöma lämplig klädsel, utan även anledningen till varför man har just de kläderna. 

Däremot vill Sverigedemokraterna i Kungsbacka inte förbjuda kristna symboler som kors, eftersom kristendomen har en stark förankring i Sverige. 

Tidigare har SD Kungsbacka varit ute och svingat och velat förbjuda böneutrop – trots att det inte finns en enda moské i kommunen. 

Kungsbacka utanför Göteborg är inte direkt Sverigedemokraternas starkaste fäste. I valet 2014 fick man knappt tio procent, och har sex mandat i kommunfullmäktige. 

Håller du med SD Kungsbacka?