Hijab, Niqab, Chador, abaya och burka
Hijab, Niqab, Chador, abaya och burka – kan du verkligen skillnaden? - Foto: Bild: Shutterstock

Hijab, burka och niqab – här är skillnaden

Hijab, Niqab, Chador, abaya och burka – hur bra koll har du egentligen på de plagg som muslimska kvinnor bär? Nyheter24 guidar dig.


När globaliseringen ökar kan världen kännas allt mindre. Och med det behöver vi bry och lära oss om sådana saker vi aldrig tidigare tänkt så mycket på. 

Med jämna mellanrum dyker slöjdebatten upp i Sverige och berör allt ifrån kvinnoförtryck till friheter och rättigheter. Många hurrade exempelvis när Nike släppte sin första sport-hijab medan andra, likt Sohelia Fors, menar att det förvärrar kvinnoförtrycket inom islam

Slöjan är ett muslimskt påbud och tradition som har rötter i flera kulturer – så som assyrisk, mykensk, antik grekisk, romersk, judisk och kristen.

Bild: Shutterstock

Vad ni tycker i frågan lämnar vi över helt och hållet till er, men en sak är säker: alla har inte koll på vad de olika slöjorna heter. Som tur är har Nyheter24 en lösning på det och har listat de vanligaste slöjorna.

Hijab

Bild: Shutterstock

Hijab syftar egentligen på två olika saker. I allmänhet syftar det på en islamsk täckande klädsel (alltså det vi i Sverige kallar slöja), men i synnerhet även på det specifika plagget hijab. 

Sjalen täcker kvinnors hår, hals och axlar, och används främst i flera arab- och västländer.

Niqab

Bild: Shutterstock

Niqab liknar på många vis en blandning mellan hijab och chador. Niqaben är gjord i svart, ogenomskinligt tyg som täcker håret och ansiktet, och används tillsammans med andra svarta plagg.

Plagget täcker delar av ansiktet, mest runt munnen, men lämnar ögonen fria. Niqab blandas ofta ihop med burka, men burkan är alltså ett mycket längre plagg som även täcker ögonen.

Chador

Bild: Shutterstock

Chador är ett ytterplagg som täcker hela kroppen förutom ansikte, händer och fötter. Eftersom den saknar öppningar där man kan sticka ut händerna hålls den ofta ihop framtill med hjälp av händerna, eller till och med tänderna.

Plagget används särskilt i Iran när kvinnor vistas på allmän plats. 

Abaya

Bild: Shutterstock

På Arabiska halvön är det vanligt att kvinnor bär abaya som ytterplagg. Det är ofta svart och liknar burkan, men täcker inte ansiktet och ögonen.

Det finns även motsvarande plagg för män, som kallas thawb, dishdash eller kandura.

Plagget har både en religiös och kulturell betydelse. I Förenade Arabemiraten, Qatar och Saudiarabien är den en del av den nationella folkdräkten. Ibland bärs det därför även av ickemuslimska kvinnor som besöker ett arabiskt land.

I Saudiarabien, där sharialagar råder, ska dock alla kvinnor bära abaya när de befinner sig i offentliga miljöer.

Nuförtiden finns abayan i flera olika modeller. Om den inte täcker huvudet måste den oftast kompenseras med en slöja, alltså typ en hijab. Även om en abaya oftast är svart designas moderna abayor med dekor, som broderier och stenar. 

De kan även vara väldigt dyra då de broderas med guld– eller silvertråd. I januari 2016 släppte Dolce and Gabbana en abayakollektion.

Burka

Bild: TT

Likt många av de tidigare nämna plaggen är burkan ett ytterplagg. Det täcker hela kroppen och till skillnad ifrån de andra täcker de till och med ögonen.

Om en bär burka kan man givetvis se ut. Framför ögonen sittet ett tätt "gallerverk" för att hindra insyn, men inte utsyn. 

Likt abayan är burkans ofta dekorerad md broder, i synnerhet dess överdel. Burkan har heller inga ärmar eller öppningar för händerna.

Burkan är oftast gjort i ett lätt material och bärs över vanliga kläder. Detta främst av muslimska kvinnor i Afghanistan, delar av Pakistan och i norra Indien. Den manliga motsvarigheten är även i detta fallet thawb.

I januari förra året förbjöd Marocko tillverkning av försäljning av burka. Men flera länder över hela världen så som Syrien, Tadzjikistan, Bulgarien, Frankrike, Österrike och Tyskland har infört burkaförbud, antingen på särskilda platser eller i hela landet.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
Relaterat
Kunde du det här?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Flera döda i fabriksbrand i Taiwan

Raset på E6: "Det som rör sig är leran"

Lera i jorden gör att skred förr eller senare inträffar, enligt experten Johan Kleman. Det här kommer inte som en blixt från klar himmel, säger han om raset på E6 i Stenungsund.

Ingen gripen efter dubbelmordet i Sandviken

Fortfarande har ingen gripits efter krogskjutningen i centrala Sandviken på torsdagskvällen, där en man i 20-årsåldern och en man i 70-årsåldern miste livet. Ytterligare två personer, en kvinna i 20-årsåldern och en man i 45-årsåldern, skadades i skottlossningen.

Gängledare hann fly innan fängelse stormades

1 timme sedan
Venezuela uppgav i veckan att man tagit "full kontroll" över fängelset Tocorón som under lång tid styrts av det ökända kriminella gänget Tren de Aragua.

EU-topp: Obalanserad handel med Kina

1 timme sedan
EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis anser att unionens handelsrelation till Kina är "väldigt obalanserad".

Billström om Sverigebilden: "Ingen quickfix"

1 timme sedan
Den svenska regeringen har bedrivit "intensiv diplomati" gentemot muslimska länder under FN:s generalförsamling i New York Målet: att försöka "reparera" Sverigebilden efter koranbränningarna. Men något möte med Turkiet, det främsta hindret för ett ja till svenskt inträde i Nato, blev det inte.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.