Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här förbjuds all plast – så hög blir bötern för förbrytare

- 10/05/2019, 20:52

​Nu har den italienska ön Capri tagit beslutet att förbjuda plastartiklar. Förbudet startar redan 15 maj i år och är ett slag för miljön. Böter på det? Japp, upp till hela 5 400 svenska kronor för den som skräpar ner.

Capri, den lilla ön nära Italiens västkust, har tagit beslutet att helt förbjuda plastartiklar.

5 400 kronor i böter

Förbudet börjar gälla redan den 15 maj i år, och den som väljer att trotsa beslutet kommer åka på en saftig bot – hela 5 400 kronor kan du bli skyldig.

Förbudet innebär att du inte kommer att få ta med dig varken plastbestick, muggar, tallrikar eller någon slags engångsartikel som är gjort av plast. 

Hög böter för den som skräpar ner på Capri framöver.
Hög böter för den som skräpar ner på Capri framöver. Bildkälla: Pixabay

Vill minska nedskräpningen

Förbudet är ett slag för miljön. Det kommer gälla både lokala handlare och besökare. Det får alltså varken säljas eller tas in plastartiklar på och till ön.

– Vi har ett stort problem och vi måste bidra till att lösa det. Vi har alla hört om plastberget som finns i havet, berättar borgmästaren Gianni De Martino till The Independent, rapporterar Aftonbladet.

Nyheter24 har tidigare skrivit om ett torg i Sverige som ska testa att förbjuda plastpåsar – läs mer om det här!