Populärt torg testar förbud mot plastpåsar – skräpar ner för mycket

- 03/05/2019, 19:17

För att få bukt på nedskräpningen efter torghandeln på Möllevångstorget i Malmö förbjuds torghandlarna att använda plastpåsar. Förbudet ska testas i två veckor och ska sedan utvärderas.

Plastpåsarna skräpar ner för mycket på Möllevångstorget i Malmö. Av den anledningen kommer man från och med lördag den 4 maj att förbjuda torghandlarna att använda plastpåsar på marknaden, rapporterar Lokaltidningen.  

Förbudet kommer att vara under test i två veckor och då kommer papperspåsar att ersätta plastpåsarna. 

– Vi får idag många klagomål på tunna plastpåsar som skräpar ner på marken och i träden efter torghandeln. Vi vill nu testa papperspåsar för att få bukt med problemet, säger Kristoffer Gröhn, fastighets- och gatukontoret i ett pressmeddelande.

Lördagen den 18 maj utvärderas testet av Malmö stad.

– Vi vill även passa på att uppmana de som handlar att ta med egna påsar, till exempel mindre nätpåsar till torghandeln. Att vi konsumenter återanvänder påsar är det absolut bästa för miljön, säger Kristoffer Gröhn. 

"The big apple" förbjuder plastpåsar helt

Det blir allt vanligare att engångsplast förbjuds och sent i fjol röstade EU genom förslaget att förbjuda produceringen av vissa engångsartiklar av plast. 

Från och med i mars 2020 kommer plastpåsar att bli förbjudna i New York, USA. Där konsumeras 23 miljarder plastpåsar varje år, varav hälften hamnar i deponier och vattendrag runt om i staden. Och just för att minska nedskräpningen kommer plastpåsarna att förbjudas. 

Vill du läsa mer om New Yorks förbud mot plastpåsar, kan du göra det här!

Vill du ha ett samhälle fritt från plastpåsar?