Förbud mot plastpåsar
Här förbjuds plastpåsar - Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT, Johan Nilsson/TT

Populärt torg testar förbud mot plastpåsar – skräpar ner för mycket

För att få bukt på nedskräpningen efter torghandeln på Möllevångstorget i Malmö förbjuds torghandlarna att använda plastpåsar. Förbudet ska testas i två veckor och ska sedan utvärderas.


Plastpåsarna skräpar ner för mycket på Möllevångstorget i Malmö. Av den anledningen kommer man från och med lördag den 4 maj att förbjuda torghandlarna att använda plastpåsar på marknaden, rapporterar Lokaltidningen.  

Förbudet kommer att vara under test i två veckor och då kommer papperspåsar att ersätta plastpåsarna. 

– Vi får idag många klagomål på tunna plastpåsar som skräpar ner på marken och i träden efter torghandeln. Vi vill nu testa papperspåsar för att få bukt med problemet, säger Kristoffer Gröhn, fastighets- och gatukontoret i ett pressmeddelande.

Lördagen den 18 maj utvärderas testet av Malmö stad.

– Vi vill även passa på att uppmana de som handlar att ta med egna påsar, till exempel mindre nätpåsar till torghandeln. Att vi konsumenter återanvänder påsar är det absolut bästa för miljön, säger Kristoffer Gröhn. 

"The big apple" förbjuder plastpåsar helt

Det blir allt vanligare att engångsplast förbjuds och sent i fjol röstade EU genom förslaget att förbjuda produceringen av vissa engångsartiklar av plast. 

Från och med i mars 2020 kommer plastpåsar att bli förbjudna i New York, USA. Där konsumeras 23 miljarder plastpåsar varje år, varav hälften hamnar i deponier och vattendrag runt om i staden. Och just för att minska nedskräpningen kommer plastpåsarna att förbjudas. 

Vill du läsa mer om New Yorks förbud mot plastpåsar, kan du göra det här!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du ha ett samhälle fritt från plastpåsar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.