Sköldpaddor
Sköldpaddor bajsar ut plast – enormt lidande - Foto: Mundo Marino

Fruktansvärda bilden visar sköldpaddans lidande

Om du inte redan sett över din plastkonsumtion kommer du nu få en tankeställare. Tidigare i veckan lade nämligen djurräddningscentret Mundo Marino upp ett klipp på en sjuk sköldpadda – som bajsar plast. Varning för starka bilder!


Mundo Marino är Sydamerikas största akvarium och de agerar även djurräddningscenter när det behövs. Nyligen gjorde organisationen en sådan insats – och la upp ett klipp på arbetet som har väckt stora reaktioner.

Bajsar stora mängder plast

I videon som lades upp på akvariets Facebooksida ser man en sköldpadda simma runt i en liten pool. Efter en stund lyfter en i teamet upp sköldpaddan – och en lång sträng plast kommer ut från dennes ände. 

Sköldpadda bajsar plast efter att ha svalt skräp när den simmat. Bildkälla: Facebook/Mundo Marino

Nu säger veterinärerna att det livshotande problemet drabbar allt fler sköldpaddor – på grund av människors skräp.

Underviktig och svag

Sköldpaddan upptäcktes av Mundo Marinos räddningsteam efter att den fastnat i en fiskares nät bredvid Buenos Aries kust. 

Väl på räddningscentret kunde veterinärerna konstatera att sköldpaddan var mycket underviktig, och för att ta reda på varför utförde de ett blodtest. Något som dock inte gav mer klarhet i situationen.

Sköldpaddan var påtagligt försvagad. Bildkälla: Facebook/Mundo Marino

Men en timme senare fick de svaret – när sköldpaddan började bajsa stora mängder plast. 

Livshotande 

Plast påverkar inte bara sköldpaddors tarmsystem utan försämrar även deras förmåga att dyka, söka efter mat och fly från rovdjur. Alltså är det är livshotande tillstånd för djuret.

Eftersom plasten är så farlig har de inget annat val än att tömma tarmen för att bli av med materialet – något som tog den här sköldpaddan flera smärtsamma dagar.

Plasten som sköldpaddan hade i magen. Bildkälla: Facebook/Mundo Marino

Allt vanligare 

Sköldpaddan har nu släppts fri igen efter att ha tillbringat flera dagar med att återhämta sig på räddningscentret. Fenomenet har också blivit allt vanligare. Av de 24 sköldpaddor som räddningscentret vårdat i år har nämligen 11 bajsat plast någon gång under behandlingen, skriver brittiska metro

Sköldpaddan har nu släppts fri igen. Bildkälla: Biswaranjan Rout/AP

Det finns alltså ingen garanti för att samma sak inte kommer hända den nu frisläppta sköldpaddan igen. 

Läs även: Fem djur som vi människor snart kan ha utrotat totalt

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!