Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

USA:s hårdaste abortlag får ja: Totalt förbud även efter våldtäkt

- 15/05/2019, 09:01 -

I Alabama har senaten röstat ja till ett förslag som kan bli USA:s hårdaste abortlag. Förslaget som röstades igenom med 25 röster mot 6 innebär ett totalt abortförbud, även vid incest och våldtäkt – och läkare som utför aborter kan få 99 års fängelse.

Under tisdagen röstade senaten i Alabama ja till ett förslag som kan komma att bli historiskt för USA. Förslaget som röstades igenom kan nämligen komma att bli USA:s hårdaste abortlag. 

”Human Life Protection Act”, som förslaget kallas, röstades igenom med 25 röster mot 6 och innebär i praktiken ett totalförbud mot abort, även vid incest och i fall där den gravida blivit utsatt för våldtäkt, skriver Washington Post

Det skulle också innebära att det blir olagligt för läkare att utföra aborter, och att de läkare som bryter mot lagen riskerar 99 års fängelse. Det enda tillfället en abort skulle tillåtas skulle vara om kvinnans liv var i fara, utifrån hennes fysiska hälsa. 

Guvernörens underskrift avgör – bestämmer om lagen sätts i kraft

Det sista hindret för förslaget från att bli lag är att det saknas en underskrift från den republikanska delstatsguvernören Kay Ivey. Ivey har på sig till på tisdag att bestämma sig ifall att hon vill skriva under det så kallade ”Human Life Protection Act” eller inte. 

Kay Ivey
Kay Ivey. Foto: Brynn Anderson / TT

Om Ivey väljer att skriva under förslaget träder lagen i kraft inom ett halvår. Det enda som skulle kunna stoppa förslaget då är att det tas till domstol, skriver Aftonbladet. 

Möter skarp kritik

Inför och efter omröstningen av förslaget har det pågått stora demonstrationer och protester, skriver Washington Post

Bobby Singleton, en av de demokratiska politiker som kämpat för att få till ett undantag i lagförslaget för våldtäkt och incest i lagförslaget, riktade efter omröstningen skarp kritik till de som röstade ja, enligt Aftonbladet

– Ni gjorde nyss en abort av delstaten Alabama. Ni våldtog nyss delstaten Alabama med det här lagförslaget. Det här är bara en skam. Det är förkastligt. Det är en travesti, sade han. 

Borde lagen träda i kraft?