Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polen slipper skadeståndskrav

Nyheter | 09/10/2008 21:34

Polen slipper betala skadestånd till tyskar för incidenter efter andra världskriget.

Landet behöver inte betala något skadestånd till de tyskar som drevs bort från polsk mark efter andra världskriget. Det fastslår Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna.

Domstolen har behandlat 22 individuella ärenden med krav på skadestånd för förlorad egendom och inhuman behandling i samband med att tyskar tvingades lämna Polen 1945.

Skadeståndskraven lämnades in av påtryckningsorganisationen Preussiska stiftelsen (Preussische Treuhand) i december 2006. Åtgärden väckte stark upprördhet i Polen.

Domstolen avvisade tyskarnas skadeståndskrav med motiveringen att Polen ännu inte hade kontroll över sina tyska områden mellan januari och april 1945 när förvisningarna ägde rum. Domstolen fann också att Polens regering inte kan anses ha brutit mot Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna och dess garantier om äganderätt, eftersom Polen inte ratificerade konventionen förrän 1994.

Trots att tyska regeringen vägrat ställa sig bakom skadeståndskraven har domstolsärendet kylt ned relationerna mellan de båda länderna.

Preussiska stiftelsen beräknar att omkring en miljon tyskar ägde fastigheter i Polen vid tiden för fördrivningen. Polen för sin del hävdar att enbart den nazityska ockupationen av Warszawa borde vara värt ett skadestånd på över 300 miljarder kronor. Under ockupationen lades 80 procent av staden i ruiner och 700 000 människor dödades.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av: