Pensionärer hölls gisslan i sitt eget hem i sex dagar av måsar

- 22/06/2019, 11:19

Ett pensionärspar hade otur nog att bli hyresvärdar för två måsar som byggde bo, precis ovanför deras ytterdörr. Måsarna attackerade dem därför varje gång de klev utanför dörren, vilket ledde till att de blev strandsatta i sitt eget hem – i sex dagar.

Fåglar kan väl vara ganska söta ibland. Men det finns en fågelart som många ser som obehagliga, nämligen måsar. De är ofta oberäkneliga och kan vara rent ut sagt hotfulla, speciellt när de försöker skydda sina fågelungar.

Attackerade av måsar

Det fick det brittiska pensionärsparet Roy Pickard, 77, och Brenda Pickard, 71, känna på efter att ett par måsar hade lagt sitt bo precis vid taket ovanför ingången till deras hus i Lancashire, Storbritannien

Måsarna var så pass beskyddande att de en dag attackerade Roy på baksidan av huvudet när han skulle gå ut från sitt hem, vilket ledde till att paret var tvungna att åka in till sjukhuset.

– Om den fågeln hade attackerat mig i ansiktet istället för baksidan av mitt huvud, så vet jag inte hur pass allvarligt skadad jag hade blivit, förklarar Roy för Metro UK.

Måsarna höll paret fångna i sex dagar
Måsarna höll paret fångna i sex dagar. Bildkälla: Pixabay

Fast i sex dagar

Till slut vågade paret inte längre kliva utanför dörren. I sex dagar befann de sig i hemmet av rädsla för att gå ut och bli attackerade av fåglarna. 

– Hela grejen var fruktansvärd. Min fru är inte helt frisk eller rörlig på senaste tiden, vilket betyder att det är jag som måste ta mig ut. Som tur är har vi ett garage med en automatisk dörr, så jag kan köra ut med bilen. Men jag måste ha garagedörren öppen, vilket inte är idealt, berättar Roy vidare.

Får inte ta bort fåglarnas bo

Men parets frustration blev allt större då de fick reda på att fågelarten var så kallade "Herring-måsar", vilka är skyddade av lagen så fort de byggt bo. Eftersom lagen är som den är så har Roy och Brenda inte fått hjälp av myndigheter, vilket de anser vara löjligt eftersom arten inte är utrotningshotad.

En talesman för ett av råden som jobbat med parets fall beklagar händelsen, men står fast vid att fåglarna fortsatt är under lagens skydd:

– Vi sympatiserar med deras situation, fiskmåsar kan vara besvärliga, speciellt när de bygger bo. Men just nu är den enda lösningen att lösa transport för Brenda så att hon kan ta sig till och från sina privata ärenden. Vi råder även de boende som har problem med måsar att skaffa skydd till sina hem, eftersom att avelssäsongen pågår, förklarar han till Metro UK.