Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Förslaget: Bötfäll fotgängare som tittar ner i mobilen

- 06/07/2019, 17:01

Fotgängarrådet i Australien vill att fotgängare som tittar ner i telefonen samtidigt som de går över gatan ska få böter. Får rådet som de vill kan boten hamna på runt 200 australienska dollar för den som gör detta.

Har du krockat eller gått in i någon när du gått runt och stirrat ner i din telefon? Ja, det är ju faktiskt inte helt omöjligt. Och speciellt inte om det är på ett ställe där det är mycket folk där alla gör densamma – går runt och kollar ner i telefonen. 

Är du en som inte kollar ner i telefonen när du är ute på stan så kan det ju verkligen vara irriterande när du måste vara den som tar ansvaret för att du inte ska krocka med någon som stirrar ner. 

Nu vill Australiens fotgängarråd att något ändras. Om de får som de vill kommer samtliga fotgängare som tittar ner i telefonen när de går över gatan att bötfällas, rapporterar 9 News.

Så mycket kan de kosta att bli bötfälld

Enligt förslaget så ska den som går över gatan och tittar ner i telefonen få böta uppemot 200 australienska dollar, vilket är ungefär lika mycket som 1 300 svenska kronor. 

– Vi skulle vilja se böter på nationell nivå om 200 dollar och överträdelsen skulle kallas för att ”korsa gata medan man är distraherad”, säger Harold Scruby, medlem i fotgängarrådet, till 9 News

Han menar vidare att detta skulle göra att fotgängare minskar risken för att hamna i fara.

Delade åsikter 

Förslaget har fått både positiva och negativa reaktioner av medborgarna. En del menar att det är helt rimligt medan andra tycker tvärt om. 

Nu återstår det bara att se om lagförslaget går igenom. Dock säger polisen att de i dagsläget inte planerar att införa några konsekvenser för de som korsar en väg och kollar ner i sin telefon samtidigt. 

Tycker du att man bör bötfälla de som tittar ner i telefonen när de korsar en väg?