Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

FN:s larm: En klimatkatastrof i veckan det här måste göras

- 08/07/2019, 22:39 -

Klimatkatastrofer blir allt vanligare och sker med mindre och mindre mellanrum – något som leder till död, lidande och flykt. Nu rapporterar FN om allvarligheten i situationen.

Klimatkatastrofer kan splittra liv och välta samhällen – och de sker även allt oftare. Enligt FN ligger vi just nu på en miljörelaterad katastrof i veckan, något som har förödande konsekvenser för de drabbade, skriver the Guardian.  

Utvecklingsländer mest utsatta

Även om klimatet är en global fråga är vissa länder särskilt utsatta för miljökatastrofer. Till exempel saknar utvecklingsländer ofta resurser för att bemöta kriser vilket gör att befolkningen drabbas särskilt hårt.

FN:s flagga
Bildkälla: Johan Nilsson/TT

Nu har även allvarligheten i situationen fått FN att reflektera över bästa förhållningssätt:

– Det här betyder att vi inte längre kan se arbetet med att anpassa oss till klimatförändringarna som ett framtida problem, utan något som kräver investering nu, säger Mami Mizutori biträdande generalsekreterare för FN:s katastrofriskreduceringgrupp, till the Guardian.

Åtgärder som krävs

Mizutori menar även att mycket kan göras i de länder som är mest drabbade för att förmildra effekterna av en klimatkatastrof. 

Till exempel behövs fler infrastrukturer till byggnader och energikraftverk. Det skulle även vara en stor tillgång med utvecklade varningssystem som kan informera befolkningen om kommande katastrofer. 

– Vi pratar om ett klimatnödläge och klimatförändringar, men om vi inte gör något för att anpassa oss till effekterna av situationen kommer vi inte att överleva, avslutar Mizutori.

Läs även: Global matkris kan ske redan 2030