Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Experten: Global matkris kan ske redan 2030

- 03/07/2019, 10:12

I takt med att jordens befolkning ökar, minskar också ytan att odla på – något som får miljöexperter att förutspå en global matkris.

År 2050 förväntas jordens befolkningen bestå av 10 miljarder människor. Något som kommer utmana vår planet på flera sätt, bland annat förväntas mat bli en bristvara:

– För några år sedan gjordes en jättestor utredning om den globala livsmedelsförsörjningen som slog fast att med en ökad befolkning och med den fortsatta konsumtionen som vi har i dag så kommer priset på mat på vissa håll i världen vara så högt år 2030 att vissa inte kommer ha råd att betala, säger Mats Andersson, business manager på life science-företaget Bayer, till Aftonbladet. 

Flytta norrut

Scenariot Andersson målar upp är dystert och kommer kräva stora förändringar för människan och dess levnadssätt. Bland annat förutspår han att människor från den södra delen av jordklotet kommer behöva flytta norrut för att överleva. 

Han menar också att vi, för att undvika matkrisen, kommer behöva öka produktionen av livsmedel med 50 procent de kommande 25 åren. 

– Det är mer än vad vi har gjort under hela tiden fram till nu, säger han till Aftonbladet.

Jordbruk
Befolkningen ökar medan odlingsytan minskar. Bildkälla: Mahesh Kumar A./AP

"Mer växbaserat och mindre flygfraktat"

Även Stefan Wirsenius, docent i miljö och resursanalys av jordbrukssystem på Chalmers, menar att vi måste ändra våra levnadssätt för att möta den kommande efterfrågan på mat.

– Vi har en ständigt växande världsbefolkning medan endast 5 procent av jordens yta är odlingsbar. Vatten är dessutom ett jättestort regionalt problem och klimatförändringarna försämrar förutsättningarna för matproduktion i många områden, vilket i värsta fall kan göra att dessa blir obeboeliga, säger han till Aftonbladet.

Wirsenius fortsätter och beskriver vad man som konsument själv kan göra, vilket bland annat är att äta mer växbaserat och mindre flygfraktat.

Läs även: FNs miljörapport oroar – så lång tid har vi att stabilisera klimatet