Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Varningen: Dödlig sjukdom sprids i semesterparadiset

- 11/07/2019, 14:13

60 procent ökning sedan förra året vid samma tidpunkt. Det är statistiken för antalet fall av ​denguefeber som rapporterats i Thailand. Totalt har fler än 40 000 insjuknat och 58 personer dött under 2019.

I fjol reste ungefär 190 000 svenskar till olika semesterparadis i Thailand, ett resmål som länge har varit på listan av svenskarnas favoritresemål under vinterhalvåret. 

Och nu kommer tråkiga nyheter om landet i öst – sjukdomen denguefeber har ökat markant under första halvan av år 2019, rapporterar The Nation Thailand

60 procent fler fall 

Sjukdomen har ökat med 60 procent jämfört med samma period 2018. Totalt har drygt 40 000 personer blivit smittade av febern och av dem har 58 personer dött – vilket är 25 personer fler än fjolårets första halva då 33 personer omkom till följd av febern.

Det här är denguefeber 

Denguefeber orsakas av ett virus som ger influensaliknande symtom. Det sprids via myggor i länder med tropiskt och subtropiskt klimat, så som i Afrika, Asien, Mellan- och Sydamerika. 

Vanligtvis tar det mellan två och tio dagar från att du har smittats tills du blir sjuk. Oftast får man muskelvärk och hög feber när man drabbats av denguefebern. Men den kan också framkalla dödliga symtom med blödningar i både hud och inre organ som kräver akut vård.

Symtom: 

  • Röda ögon.
  • Hög feber med frossa och svettningar.
  • Huvudvärk och värk bakom ögonen.
  • Kraftig värk i musklerna.
  • Små röda prickar på kroppen.
Har du varit i Thailand?