Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Åtta år efter terrordådet – norska skolor ska undervisa om Utøya

- 22/07/2019, 10:32

Idag, måndag 22 juli, är det åtta år sedan Anders Breivik sköt ihjäl 69 personer på den norska ön Utøya. Nu ska norska skolelever undervisas om terrordådet.

22 juli 2011 förlorade totalt 77 personer livet som en konsekvens av Anders Breiviks terrordåd. Brevik detonerade först en bilbomb vid Oslos regeringskvarter som tog åtta personers liv. Sedan sköt han ihjäl 69 personer på norska ön Utøya. 

Nu ska norska elever få lära sig om tragedin i skolan, skriver norska VG. 

"Framtidens generationer ska lära sig" 

Under söndagen, en dag före åttaårsdagen för terrordådet, meddelade norska kunskaps- och integrationsministern Jan Tore Sanner att norska skolor ska utbilda sina elever om tragedin. 

– Det är självklart att den 22 juli ska in i skolan. Dagens och framtidens generationer ska lära sig, säger han till norska VG. 

Utøya
Ön Utøya där Anders Brevik sköt ihjäl 69 personer. Bildkälla: Tore Meek/NTB Scanpix

Viktigt med en politisk diskussion

Även om många lärare har berört terrordådet i sin undervisning har detta främst skett ut ett emotionellt perspektiv. Detta visar analyser utförda av skolforskaren Trine Anke vid Vetenskapshögskolan för teologi, religion och samhälle i Oslo. 

Det som dock har saknats är en diskussion ur ett politiskt och religiöst perspektiv – något detta nya intiativ ska täcka. 

– Nu har det gått åtta år, men även om 80 år ska man lära sig av händelsen. De valen vi gör nu kommer att ha något att säga om hur vi ska minnas det i framtiden, säger Anke till VG.

Läs även: 27 bilder som visar varför vi aldrig får glömma massakern på Utøya