Nu-ar-det-forbjudet-att-sitta-i-Spanska-trappan
Nu är det förbjudet att sitta i Spanska trappan - Foto: Leif R Jansson/TT

Förbud: Får inte sitta i Spanska trappan längre – kan bötfällas

Spanska trappan är ett populärt besöksmål för turister i Rom. Trappan har hela 136 stycken steg och bjuder in till att slå sig ner i värmen – något som nu är förbjudet.


Spanska trappan är ett världsarv i Rom som leder upp till kyrkan Trinità dei Monti. Trappan har länge varit ett populärt turistmål och det är vanligt att se folk sitta i trappan – i alla fall var detta fallet innan det nya förbudet började gälla. 

"Verkligen överdrivet" 

I början av juni infördes nya regler med avsikt att kontrollera turisters beteenden i Rom. En av dessa reglar gällde den Spanska trappan, närmare bestämt att den inte ska agera som sittplats. 

– Förbudet mot att sitta ner är verkligen överdrivet, säger Vittorio Sgarbi, före detta kulturminister, till nyhetsbyrån AdnKronos, skriver Express.

Böter upp till 4 300 kronor

Andra saker som har förbjudits är att äta mat som kan spillas i trappan eller att kånka resväskor upp för den. Om man bryter mot dessa regler kan man få böter. 

Prislappen för att sitta på trappan går uppemot 2 700 kronor, om man råkar smutsa ner den kan man tvingas betala hela 4 300 kronor. 

Spanska trappan, innan förbudet. Bildkälla: Marianne Løvland/NTB Scanpix

Polisen patrullerar

För att kontrollera att reglerna följs och att inga rumpor når trappan har poliser börjat patrullera området. Om polisen ser någon sätta sig blåser de i en visselpipa och hänvisar sedan personen bort från platsen, skriver Express.

Läs även: Det här googlar utländska turister på om Sverige

Rom
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du besökt Spanska trappan?
Tack för din röst!