Brottsexpert svarar: Det straffet kan Manshaus om han fälls

- 15/08/2019, 13:33 -

Philip Manshaus sitter för närvarande häktad misstänkt för terrorbrott och mordet på sin styvsyster. Nu berättar en kriminalreporter för Nyheter24 vilket straff Manshaus kan få vid en fällande dom.

Under lördagen greps 21-åriga Philip Manshaus misstänkt för terrorbrott och mordet på sin 17-åriga styvsyster. Under måndagen hölls en häktningsförhandling för Manshaus, där tingsrätten nådde beslutet att åtala 21-åringen för brotten. 

I en intervju med Nyheter24 berättar Farid Ighoubah, kriminalreporter på norska tidningen Nettavisen, vilket straff Manshaus kan få om han fälls – och vilket skadestånd hans offer kan förvänta sig. 

Philip Manshaus
Philip Manshaus. Bildkälla: NTB Scanpix

Kan tillbringa resten av livet i fängelse

Även om det i Norges rättssystem inte finns en livstidsdom kan Manshaus ändå tillbriga resten av sitt liv i fängelse vid en fällande dom. 

Detta då man i Norge vid grövre brott både får fängelsestraff, minimum-tid och "förvaring", varav förvaring kan förlängas efter att fängelsestraff utgått. Efter att minimum-tiden passerat har den straffade sedan rätt att ansöka om frigivning. Huruvida en sådan ansökan tillåts eller inte ligger dock i domstolens händer. 

– Den här typen av straff har som avsikt att skydda samhället mot en farlig person när ett tidsbegränsat fängelsestraff inte anses tillräckligt. I praktiken kan han fängslas för livet, även om vi inte har en livstidsdom i Norge, säger Ighoubah till Nyheter24. 

En annan som är i samma situation är terroristen Anders Behring Breivik som 2011 utförde attentatet mot den norska ön Utøya. Även han kommer troligtvis sitta i fängelse resten av sitt liv. 

Philip Manshaus
Philip Manshaus dök upp blåslagen i rättssalen under hans häktningsförhandling. Bildkälla: Vidar Ruud/NTB Scanpix

Offer kan få skadestånd  

På pappret är det dock troligt att Manshaus får 21 års fängelse med en minimum-tid på tio år, enligt Ighoubah. 

Det är även troligt att hans offer kan få skadestånd. Bland annat blev en man skjuten i attentatet mot moskén, något som offret undkom med lindriga skador. Vid en fällande dom mot Manshaus är det troligt att denna man får skadestånd, summan lär dock bli förhållandevis liten, i alla fall jämfört med andra länder. 

– Det finns ingen tradition av stora skadestånd i Norge. Vi är inte alls i närheten av USA i det avseendet, säger Ighoubah till Nyheter24.

Exakt hur mycket pengar ett sådant skadestånd skulle innefatta är dock omöjligt att säga i nuläget.

Läs även: Polisens nya teori: Manshaus motiv till mordet på sin syster