Det-här-straffet-kan-Philip-Manshaus-få
Det här straffet kan Philip Manshaus få - Foto: NTB Scanpix, Cornelius Poppe

Brottsexpert svarar: Det straffet kan Manshaus få om han fälls

Philip Manshaus sitter för närvarande häktad misstänkt för terrorbrott och mordet på sin styvsyster. Nu berättar en kriminalreporter för Nyheter24 vilket straff Manshaus kan få vid en fällande dom.


Under lördagen greps 21-åriga Philip Manshaus misstänkt för terrorbrott och mordet på sin 17-åriga styvsyster. Under måndagen hölls en häktningsförhandling för Manshaus, där tingsrätten nådde beslutet att åtala 21-åringen för brotten. 

I en intervju med Nyheter24 berättar Farid Ighoubah, kriminalreporter på norska tidningen Nettavisen, vilket straff Manshaus kan få om han fälls – och vilket skadestånd hans offer kan förvänta sig. 

Philip Manshaus. Bildkälla: NTB Scanpix

Kan tillbringa resten av livet i fängelse

Även om det i Norges rättssystem inte finns en livstidsdom kan Manshaus ändå tillbriga resten av sitt liv i fängelse vid en fällande dom. 

Detta då man i Norge vid grövre brott både får fängelsestraff, minimum-tid och "förvaring", varav förvaring kan förlängas efter att fängelsestraff utgått. Efter att minimum-tiden passerat har den straffade sedan rätt att ansöka om frigivning. Huruvida en sådan ansökan tillåts eller inte ligger dock i domstolens händer. 

– Den här typen av straff har som avsikt att skydda samhället mot en farlig person när ett tidsbegränsat fängelsestraff inte anses tillräckligt. I praktiken kan han fängslas för livet, även om vi inte har en livstidsdom i Norge, säger Ighoubah till Nyheter24. 

En annan som är i samma situation är terroristen Anders Behring Breivik som 2011 utförde attentatet mot den norska ön Utøya. Även han kommer troligtvis sitta i fängelse resten av sitt liv. 

Philip Manshaus dök upp blåslagen i rättssalen under hans häktningsförhandling. Bildkälla: Vidar Ruud/NTB Scanpix

Offer kan få skadestånd  

På pappret är det dock troligt att Manshaus får 21 års fängelse med en minimum-tid på tio år, enligt Ighoubah. 

Det är även troligt att hans offer kan få skadestånd. Bland annat blev en man skjuten i attentatet mot moskén, något som offret undkom med lindriga skador. Vid en fällande dom mot Manshaus är det troligt att denna man får skadestånd, summan lär dock bli förhållandevis liten, i alla fall jämfört med andra länder. 

– Det finns ingen tradition av stora skadestånd i Norge. Vi är inte alls i närheten av USA i det avseendet, säger Ighoubah till Nyheter24.

Exakt hur mycket pengar ett sådant skadestånd skulle innefatta är dock omöjligt att säga i nuläget.

Läs även: Polisens nya teori: Manshaus motiv till mordet på sin syster

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.