Polisen-teori-om-mordet-pa-Johanne-Ihle-Hansen
Polisen teori om mordet på Johanne Ihle-Hansen - Foto: Vidar Rudar/NTB Scanpix, Cornelius Poppe/NTB Scanpix

Polisens nya teori: Manshaus motiv till mordet på sin syster

Nästa vecka skulle Johanne Zhangjia Ihle-Hansen , 17, börjat tvåan på gymnasiet. I lördags hittades flickan död, ett brott hennes styvbror Philip Manshaus, 21, misstänks för. Nu har polisen en ny teori angående motiv.


Under lördagen attackerades al-Noor moskén i Bærum, väster om Oslo. Kort därefter hittades Johanne Zhangjia Ihle-Hansen , 17, skjuten och död i sitt hem i Bærum. Polisen misstänker att Philip Manshaus, 21, styvbror till Johanne Ihle-Hansen, ligger bakom båda brotten. 

Under onsdagseftermiddagen tillkommer även uppgifter om misstänkta motiv till dåden.

Rasistiskt motiv

Polisen har tidigare sagt att attentatet mot moskén tros ha rasistiska motiv. Nu finns det även uppgifter om mordet på Johanne Ihle-Hansen kan ha ett liknande motiv.

- Vi arbetar med att kartlägga motivet. Attacken mot moskén var för att skrämma den muslimska befolkningen i Norge. Styvsystern var inte muslim, men vi utesluter inte att det kan ligga en sådan ideologi bakom mordet, berättar polisadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby till Dagbladet. 

Han fortsätter, och beskriver hur det krävs vidare utredning för att fastställa detta med säkerhet, men att det håller hypotesen öppen.

Under tisdagen hölls en minnesstund för Johanne på hennes skola. 17-åringen adopterades från Kina som två år gammal.

Häktad under isolering 

Philip Manshaus sitter för närvarande häktad under isolering. Han avstår fortfarande från att kommentera de brott som han misstänks för. 

Detta innebär även att inget nytt förhör är planerat för 21-åringen. Istället arbetar polisen intensivt med att förhöra familjemedlemmar och vänner till Philip Manshaus, skriver Dagbladet.

Läs även: 

Här är allt vi vet om Philip Manshaus och moskéattacken i Norge

Terrormisstänkta Philip Manshaus häktas – får två veckors isolering

Sorgen efter Johanne , 17, som misstänks mördats av Philip Manshaus

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Klart ja till nya budgetregler i EU

Meta bjuder in till sin VR-satsning

Meta samarbetar med Microsoft, Asus och Lenovo för att få fart på sin VR-satsning.

Kiev: Ingen hjälp till ukrainare som smiter

Ukraina inför nya åtgärder som ska få män i stridbar ålder att återvända hem. Landet slutar att förse medborgare som uppehåller sig utomlands med hjälp och samhällelig service, meddelar utrikesminister Dmytro Kuleba.

Postnord tappar volymer – vill se kompensation

Brevvolymerna fortsätter att sjunka – och de kommer mer än halveras fram till 2030, bedömer Postnord som ser stora utmaningar framför sig.

Stina Nilsson byter sport – lägger av med skidskyttet

Stina Nilsson lämnade en framgångsrik längdkarriär för att satsa på skidskytte. Nu byter hon sport igen.

Så många svenskar saknar en nära vän

Omkring 700 000 personer i Sverige har ingen att prata med om personliga saker. Och det är fler män än kvinnor som uppger att de inte har en nära vän.