Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

21 gripna i turkisk kupputredning

Nyheter | 13/04/2009 18:26

Turkisk polis grep i dag ytterligare 21 personer.

Gripandena är ett led i den växande utredningen av påstådda kupplaner på hög nivå.

Bland de gripna finns professor Mehmet Haberal, rektor för Baskentuniversitetet i huvudstaden Ankara och ägare av tv-stationen Kanal B som är känd för sitt försvar av Turkiets sekulära politiska system. Två före detta rektorer greps i Ankara respektive Samsun vid Svarta havet, medan resterande 18 gripanden gjordes i Istanbul enligt nyhetsbyrån Anatolia.

Polisen genomsökte Kanal B:s huvudkontor och kontor landet runt som tillhörde tre organisationer kända för sitt stöd för den sekulära staten.

En annan som greps var Tijen Mergen, medlem i styrelsen för ett bolag i Turkiets största mediekoncern Dogan Yayin som äger bland annat dagstidningen Hürriyet.

Bakom planerna på en militärkupp mot det regerande Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) ligger enligt polisen en nationalistisk-sekulär organisation kallad Ergenekon vars medlemmar anser att AKP-regeringen har hemliga planer på att göra Turkiet till en islamisk stat. De vill enligt utredningen uppvigla folket och skapa oroligheter för att göra det omöjligt för regeringen att sitta kvar.

Regeringskritiker hävdar å sin sida att AKP använder utredningen för att rensa ut misshagliga personer sedan politiska motståndare i fjol försökt förbjuda partiet för anti-sekulär verksamhet.

Utredningen inleddes efter regeringskritiska massdemonstrationer 2007 och i höstas greps 86 personer, bland dem före detta arméofficerare, politiker, journalister och kriminella. Ytterligare 56 personer greps förra månaden. Två av dem är exgeneraler som anklagas för att ha gjort upp kupplaner och lett sammansvärjningen.

Skrivet av: