Hårdare tag mot PKK

Väst och Mellanöstern tar krafttag mot de kurdiska rebellerna.


Irak, Turkiet och USA har vid ett möte enats om att öka underrättelseutbytet för att bekämpa de kurdiska rebellerna, uppger Iraks säkerhetsminister Whirwan al-Waili.

De tre länderna har bildat en särskild kommitté i avsikt att undersöka hur de bäst kan bekämpa den kurdiska separatistgerillan PKK, som utfört attacker mot Turkiet från sina gömställen i bergen i norra Irak.

Våra styrkor har befogenhet och makten att stänga PKK-baserna, sade al-Waili efter ett möte i Bagdad med företrädare för de tre länderna.

al-Waili sade att kampen mot terrorismen inte begränsar sig till al-Qaida, utan riktar sig mot alla som hotar Iraks säkerhet och stör relationerna till grannländerna.

Mötet i Bagdad skedde samtidigt som sju ur PKK-gerillan dödades i sammandrabbningar med den turkiska armén i den bergiga provinsen Simak, nära den irakiska gränsen, uppger generalstaben på sin hemsida.

Striderna bröt ut efter att rebellerna öppnat eld mot soldaterna på fredagskvällen och dödat två soldater. Enligt staben fortsätter säkerhetsoperationerna i området.

Kurdistans Arbetarparti (PKK) grundades 1978 som en marxist-leninistisk grupp och har bedrivit väpnad kamp för ett självständigt Kurdistan.

PKK betraktas som en terrorgrupp av både USA och EU. Konflikten mot den turkiska centralmakten har kostat omkring 40 000 liv.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.

Flera döda på Engelska kanalen

Fem personer, varav ett barn, omkom när de försökte passera Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien, meddelar franska myndigheter. Det sker bara timmar efter att det brittiska parlamentet godkänt det kontroversiella lagförslaget om migrantflyg till Rwanda.

Thedéen: Lågkonjunkturen mildare än befarat

Riksbankschefen Erik Thedéen konstaterar att inflationen gått i rätt riktning och att den är "betydligt lägre" än Riksbankens prognos. "Det bäddar för att köpkraften kan komma tillbaka", säger han i ett tal enligt ett pressmeddelande.

Strul för Systembolaget – risk för tomma hyllor

Planerar du att dricka något i helgen? Då får du skynda dig till Systembolaget. En stor del av systembolagets drycker kan ta slut innan helgen.

Cloettas godis innehåller farliga ämnen – här är hela listan

Hundratals ton chokladgodis från tillverkaren Cloetta stoppades från försäljning under tisdagen. Anledningen? Det innehåller palmolja som förorenats med hälsofarliga ämnen. Här är hela listan på alla godissorter som påverkas.