Fem-dodsfall-i-USA-kopplas-till-e-cigaretter
Fem dödsfall i USA kopplas till e-cigaretter - Foto: Ola Torkelsson/TT, Maja Suslin/TT

Fem dödsfall kopplas till e-cigaretter – myndighet varnar

Fem dödsfall i USA har kopplats samman med e-cigaretter. Nu höjer den amerikanska hälsomyndigheten ett varningens finger. Samtidigt utreds vätskan i produkten för att ta reda på roten till dödsfallen.


Under den senaste tiden har en våg av dödsfall relaterade till e-cigaretter uppkommit i USA. Under fredagen framkom tre dödsfall från staterna Minnesota, Indiana och Kalifornien. Det finns även två tidigare dödsfall från Illinois och Oregon.

450 sjukdomsfall 

Utöver dödsfallen utreder myndigheten även ett ökat antal lungsjukdomar som uppkommit i relation till e-cigaretter. I nuläget har totalt 450 sådana fall rapporterats fördelat på 33 stater i USA. 

"Det pågår uppenbarligen en epidemi som kräver ett omedelbart agerande", skriver Harvard-läkaren David C Christiani i den vetenskapliga tidskriften The New England Journal of Medicine.

Berit Roald/NTB Scanpix/TT

Utredning pågår 

För att förhindra ytterligare fall uppmanar den amerikanska hälsomyndigheten befolkningen till att avvakta med rökandet av e-cigaretter tills de färdigställt utredningen. 

Samtidigt arbetar myndigheten med att undersöka exakt vad i produkten som orsakar sjukdomsfallen. Myndigheten har hittills kunnat konstatera att det främst är unga personer som drabbas, skriver The New York Times

E-cigaretter i Sverige 

E-cigaretter marknadsförs som ett säkrare alternativ till rökning. Även i Sverige finns produkten – något Folkhälsomyndigheten uttryckt sig skeptiska till. Till exempel påpekar myndigheten att de långvariga hälsoeffekterna av e-cigaretter ännu inte är utredda. 

Läs även: Chance, 18, vejpade i över ett år – fick lungkollaps

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Röker du e-cigaretter?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Thedéen: Lågkonjunkturen mildare än befarat

Strul för Systembolaget – risk för tomma hyllor

Planerar du att dricka något i helgen? Då får du skynda dig till Systembolaget. En stor del av systembolagets drycker kan ta slut innan helgen.

Cloettas godis innehåller farliga ämnen – här är hela listan

Hundratals ton chokladgodis från tillverkaren Cloetta stoppades från försäljning under tisdagen. Anledningen? Det innehåller palmolja som förorenats med hälsofarliga ämnen. Här är hela listan på alla godissorter som påverkas.

Person åtalad för terrorfinansiering

En person har åtalats för terrorfinansiering, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Polisen i Trelleborg rapporterar om bråk

"Våldsam person i livsmedelsbutik", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

1 timme sedan
"En bilist har kört in i en stolpe på länsväg 733", skriver polisen på sin hemsida.