Nya iPhone-buggen : Obehöriga får tillgång till känslig information

- 16/09/2019, 19:24 -

iPhone 11 lanserades med pompa och ståt förra veckan. Men det gör inte att allt är frid och fröjd hos Apple. En ny bugg i nästa iOS systemuppdatering för iPhone har upptäckts – som ger tillgång till känslig information.

Apple har inte haft det lätt på den senaste tiden. För bara några veckor sedan rapporterade The Guardian om att den senaste systemuppdateringen för iOS hade säkerhetsbrister som gav personer enkla möjligheter att hacka sig in på andra Apple-enheter.

Nu är man återigen i blåsväder – efter ännu en systembugg.

Full tillgång över kontaktlistan

Sårbarheterna i Apples nya programvara upptäcktes av Jose Rodriguez. Efter att ha testat den nya systemuppdateringen iOS 13.1 för iPhone noterade han att en bugg i systemet gjorde det möjligt att få tillgång till en persons kontaktlista – trots att startskärmen var låst. 

Genom att starta ett FaceTime samtal på den låsta mobilen kan man få full tillgång till kontaktlistan. Som innefattar bland annat e-postadresser, telefonnummer och adressinformation, skriver The Verge.

Buggen är ännu inte fixad

Rodriguez säger att han varit i kontakt med Apple som ännu inte fått bukt på buggen i "Gold master" versionen av iOS 13.1 som släpps den 19 september. 

Han konstaterar dock att beta-versionen av systemuppdateringen som släpps den 30 september verkar ha kontroll över buggen, skriver The Verge.

Nyheter24 har tidigare skrivit om de nya iPhone 11-modellerna som lanserats. För att ta reda på mobilens funktioner och pris så kan du klicka här.

Läs även: Nya iPhone-modellen triggar fobi : "Denna mobil är din värsta mardröm"