Sagan om ringen gör comeback som TV-serie – här är allt vi vet!

- 20/09/2019, 12:06 -

Det har gått nästan 20 år sen Peter Jacksons hyllade Sagan om Ringen-filmer tog världen med storm. Nu är det dags igen för Tolkiens värld att få liv – fast som tv-serie.

Det här beskedet kommer nog inte en dag för sent för alla Sagan om ringen-älskare där ute!

Filmserien har lämnat avtryck i filmvärlden som få andra produktioner mäktat med. Varje år vallfärdar tusentals personer för att besöka de platser där filmerna spelats in.

Och snart drar alltså nya inspelningar på g – den här gången återvänder den kära historien som tv-serie.

Spelas in på Nya Zeeland

Efter en hård dragkamp mot Skottland så kommer den nya serien, precis som filmerna, att spelas in i Nya Zeeland. Och det är Amazon Studios som ser till att detta blir verklighet.

En av orsakerna till att Skottland valdes bort uppges vara osäkerheterna kring Brexit.

Inspelningarna kommer att dra igång sent 2019 på olika platser kring Aukland. 

Enligt Patrick McKay, som är en av seriens producenter, passar det "majestätiska" landskapet perfekt med den "urtidsskönhet" som utgör Sagan om ringens kontinent Middle Earth. 

Först var huvudstaden Wellington också påtänkt, men all yta var redan upptaget av James Cameron som är där och filmar för hans filmserie Avatar.

Rykten om handlingen

Amazon har varit mycket hemlighetsfulla med exakt vad filmerna kommer att handla om. Tidigt i produktionen ryktades det om att serien skulle handla om en ung Aragorn, något som helt avfärdats. 

Flera av skådespelarna från filmserien har dessutom fått frågan om de kommer att vara med i tv-serien, men inget tyder på att några skådisar kommer att "återanvändas". 

Vi vet att serien kommer att utspelas under den andra tidsåldern av Tolkiens Sagan om ringen-epos – detta till skillnad från filmerna som utspelar sig i den tredje tidsåldern. 

Sagan om ringen
Amazon har gått ut med en karta

en sajt som är kopplad till serien kan man se en karta så som Middle Earth såg ut under den andra tidsåldern. Med på kartan finns också ön Numenor, vilket gör att många tror att serien kommer att handla om Aragorns mytomspunna förfäder. 

Även uppgifter om att serien kommer att handla om Rohans historia har framkommit. 

Däremot ska serien hålla sig till Tolkiens böcker. Enligt tv-avtalet kommer Tolkiens familj ha vetorätt när det gäller manus, skriver Digital Trends

Få skådespelare klara

Det är också oklart exakt vilka som kommer spela i serien. Under sommaren 2019 kom nyheten att den relativt okända skådisen Markella Kavenagh kommer ha en stor roll i serien.

Även Joseph Mawle, som många kanske känner igen från Game of Thrones, uppges vara klar för serien. Enligt IndieWire ska Mawle spela skurk.

Joseph Mawle (Foto: Stella Pictures)

Det talas redan nu om att tv-serien kommer att bli den dyraste genom tiderna. Enligt BBC rör det sig om över 800 miljoner euro. 

Inte heller på regissör-sidan sparar man på krutet. Enligt Amazon kommer J.A. Bayona, som bland annat regisserat Jurassic Park: Fallen World, att regissera de två första avsnitten.

Att Nya Zeeland på nytt får äran att vara värd för Sagan om ringen-inspelningar uppges också vara ett positivt besked för den inhemska ekonomin. 

Phil Twyford, som är ansvarig för landets ekonomiska utveckling, beskriver det "ambitiösa projektet" som fantastiska nyheter för landet. Och menar att det skapar många nya jobb och investeringsmöjligheter.

Söker statister

Inför inspelningarna är nu casting-bolget BGT på jakt efter statister. I december 2019 gick BGT ut med att man bland annat söker "korta personer med fantastiska näsor" för att spela orcher

Läs mer: 9 skillnader mellan böckerna och filmerna i Sagan om Ringen

Tycker du om Sagan om ringen?