Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tysk domstol beslutar – baksmälla är en sjukdom

- 27/09/2019, 14:45 -

En tysk domstol har bekräftat det vi alla känt – att vara bakis är inte bara lite jobbigt, det är en fullfjädrad sjukdom att räkna med! Huruvida man kan sjukskriva sig från jobbet eller inte står dock oklart...

Alla har vi varit där – huvudet dunkar, kallsvetten rinner och illamåendet är ett faktum. Ja, att vara bakis är inte roligt. 

Nu har en tysk domstol dock slagit fast att tillståndet är mer än så. Ja, de menar faktiskt att man kan räkna sig som sjuk efter en hård natt.

Tyskt företag i knipa 

Beslutet fattades som följd av en rättegång mot ett företag som säljer produkter som påstår sig bota baksmälla. 

I Tyskland får man inte marknadsföra livsmedel med att de förebygger hälsoproblem, vilket skapade problem för företaget. 

De försökte dock ta sig ur knipan genom att säga att baksmälla inte faller under kategorin "hälsoproblem". Men här satte domstolen ner foten. 

Baksmälla
Bildkälla: Shutterstock

Domstolens beslut  

Domarna valde nämligen att slå fast det som vi alla har känt – att vara bakis är en sjukdom. I motivationen till beslutet stod det bland annat: 

”De som lider av baksmälla upplever ofta trötthet, illamående och huvudvärk som ett resultat av att dricka alkohol, vilket är en skadlig substans.”

Symtom som vi definitivt kan skriva under på!

"Störning i kroppen"

Domstolens slutsats blev att man har en störning i kroppen när man är bakis och därför enligt lag just är sjuk, skriver The Independent

Huruvida man kan ringa och sjukskriva sig för åkomman står dock oklart, så ta inga förhastade beslut. 

Läs även: Forskning visar: Öl är nyttigt – förebygger sjukdomar

Tycker du baksmälla är en sjukdom?