Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Körde elsparkcykel i 80 kilometer i timmen – utan hjälm

- 27/09/2019, 21:49

En person fångades på bild av några norska poliser i veckan. Förbryllade och livrädda försökte poliserna stoppa en person som körde i 80 kilometer i timmen – på en elsparkcykel.

De senaste veckorna har polisen i sydvästra Norge haft fullt upp. Detta på grund av det höga antalet personer som på något sätt kör olagligt med de omtalade elsparkcyklarna.

– Vi har bland annat ett fall, där vi har en film av en person som kör i cirka 80 kilometer i timmen utan hjälm på en gångväg. Det är galenskap, och det krävs inte mycket förrän det slutar i en dödsolycka, förklarade polisen Sigve Espeland i ett pressmeddelande, skriver VG.

Enligt polisen i Stavanger så har ökningen av olovlig körning gått drastiskt uppåt efter introduceringen av elsparkcyklar. Enligt Espeland kan det bero på att många inte riktigt är medvetna om reglerna.

Se till att fordonet är lagligt

Vad som också beräknas vara en faktor till så många olagliga körningar med de eldrivna sparkcyklarna är att många som köper via internet inte har koll på att den de köper oftast är olaglig.

Fordonets maxfart är enligt regelboken 20 kilometer i timmen och får inte vara längre än 120 centimeter eller ha ett säte.

Föräldrar extra uppmärksamma

Nu vill den norska polisen rikta ett varningens finger och be samhället bli med uppmärksamma på reglerna.

– Det här gäller alla, men föräldrar som köper dessa till ungdomarna måste vara extra uppmärksamma. Se till att elsparkcykeln kommer med fartspärr, kolla att det alltid används hjälm och att det tas hänsyn till andra trafikanter, avslutar Espeland, skriver VG.

Se klippet på personen som kör i 80 kilometer i timmen på elsparkcykel i videospelaren ovan!

Har du åkt elsparkcykel?