Nu inför den danska regeringen tillfälliga gränskontroller mot Sverige
Nu inför den danska regeringen tillfälliga gränskontroller mot Sverige - Foto: Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT, Johan Nilsson/TT

Nu införs gränskontroller för resande från Sverige till Danmark

Nu inför den den danska regeringen en tillfällig gränskontroll mot Sverige. Kontrollerna kommer innebära periodiska gränskontroller av tåg, färjor och bilar för resande till Danmark från Sverige.


Den danska regeringen har fastställt att de ska införa en tillfällig gränskontroll mot Sverige. Gränskontroll ska genomföras för personer som reser från Sverige till Danmark, uppger TT. Detta är en del av ett nytt åtgärdspaket som den danska regeringen ska införa. 

Gränskontrollen kommer att införas från och med den 12 november.

Anledningen att gränskontroller införs är bland annat för att råda bot på organiserad kriminell verksamhet. Danmarks justitieminister Nick Hækkerup understryker att det inte är alla resande som ska kontrolleras.

EN ÅTGÄRD MOT ORGANISERADE KRIMINELLA 

I praktiken innebär gränskontrollerna att periodiska kontroller av tåg, färjor och bilar kommer genomföras en eller två gånger i veckan vid varje gränsstation. 

Sverige har redan gränskontroller av resenärer från Danmark sedan 2015.

En annan punkt i åtgärdspaketet är att den danska regeringen inrättar är ett polissamarbete Sverige och Danmark emellan, mot grov kriminalitet. Dansk och svensk polis ska samarbeta mot den gränsöverskridande kriminaliteten. 

I veckan uppmärksammades bland annat en stor rättegång mot 15 personer som smugglat narkotika via Danmark. Nick Hækkerup säger också att polisen i Danmark är rädd att sprängningarna i Sverige ska sprida sig till Danmark, då han menar att sprängningar har blivit mer vanliga i Sverige. 

SVERIGES REGERING VÄLKOMNAR FÖRSLAGET

Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) välkomnar gränskontrollerna och säger att han har respekt för att danska regeringen förstärker gränskontroller för att försöka minska den organiserade kriminaliteten.

"Vi välkomnar att Danmark vidtar åtgärder för att bekämpa kriminalitet i Öresundsregionen. Efter att vi införde inre gränskontroll mot Danmark såg vi bland annat hur bostadsinbrotten gick ner i södra Sverige.", skriver inrikesminister Mikael Damberg (S) i en skriftlig kommentar till TT.

Damberg skriver också att Sveriges regering under hösten kommer att göra en utredning för att se till att svensk polis ska få bättre möjligheter att arbeta effektivt i gränsnära områden. 

"Gränsen ska inte kunna användas som en frizon för kriminella", skriver inrikesminister Mikael Damberg.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att det är bra att gränskontroller till Danmark införs?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.