Torsdag 26 Maj
Stockholm

Rekordstora knarkmålet mot Black Axe – misstänks ha smugglat 132 kilo narkotika

En del av narkotikan hade döpts till bland annat Trump, Love och Star Boy.
En del av narkotikan hade döpts till bland annat Trump, Love och Star Boy. Foto: Tullverket. Bild från polisens förundersökning.

Idag inleddes rättegången mot de femton personer som misstänks ha smugglat över 132 kilo heroin och kokain. Det sammanlagda gatupriset beräknas ligga på 112 miljoner kronor. Ärendet är det största som Tullverket haft i Västsverige på 30 år.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Idag inleddes rättegången mot femton personer vid Göteborgs tingsrätt. Personerna åtalades den 1 oktober och är misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling och/eller synnerligen grova narkotikabrott.

På grund av ett internationellt samarbete mellan polis och tull i olika länder har slutligen de misstänkta blivit åtalade.  Rättegången förväntas pågå till slutet av mars nästa år.

Av de 15 åtalade personerna är två av dessa överlämnade från Nederländerna och Norge. Av samtliga åtalade är sex medborgare i Nigeria, fyra i Gambia, en i Nederländerna, två i Litauen och två är svenska medborgare. 

– Genom vårt arbete har vi allvarligt stört ett västafrikanskt nätverk, säger chefen för Tullverkets brottsbekämpning Tony Magnusson i ett pressmeddelande. 

ETABLERAT SIG I STOCKHOLM

Flera av personerna ska tillhöra det kriminella nätverket "Black Axe".  Underrättelserapporter vid Stockholmspolisen visar att det kriminella nätverket Black Axe nu även ska ha etablerat sig i Stockholm, skriver Ekot.

132 kilo heroin och kokain för 112 miljoner kronor

De åtalade misstänks ha hanterat över 132 kilo heroin och kokain. Det sammanlagda gatupriset beräknas ligga på 112 miljoner kronor. Narkotikan har kommit från producenter i Nigeria, Sydamerika och Portugal.

Ärendet är det största som Tullverket haft i Västsverige på 30 år och förundersökningen består av hela 14 000 sidor.

Kapslar döpta till Trump. Foto: Tullverket. Bild ur polisens förundersökning. Foto: Tullverket. Bild ur polisens förundersökning.
Narkotikan var döpt till bland annat StarBoy och Trump. Foto: Tullverket. Ur polisens förundersökning.
Foto: Polisen. Bild ur förundersökningen.

ANVÄNDER VOODOO–METODEN "JUJJU"

Black Axe är sedan innan kända för sitt enorma våldskapital och för sitt användande av "svart magi."

Enligt polisen så använder sig det kriminella nätverket av en nigeriansk variant av voodoo som med andra ord kallas för jujju. Detta innebär att migranterna övertalas till att bli knarkkurirer och sedan blir de inblandade i prostitution och narkotikahandel. 

Genom jujju så hotas migranter att deras själar kommer utplånas med hjälp av nagelbitar och hårstrån från offren, uppger Ekot

Foto: Tullverket. Bild ur förundersökningen.

SMUGGLAT FRÅN NEDERLÄNDERNA 

Anna Svedin är kammaråklagare. Hon skriver till i ett pressmeddelande att de åtalade har ingått i en större verksamhet som har haft som mål att smuggla narkotika från Nederländerna till Skandinavien. 

– Vissa av de åtalade har kopplingar till Black Axe, men inte alla, säger Anna Svedin.

Smugglingen har skett från Nederländerna till Sverige via Danmark i bil och lastbil. Narkotikan har införskaffats från Nederländerna där den förpackats i kapslar. 

Sedan har man samlat in olika telefonnummer från mottagare i Sverige och därefter märkt kapslarna med olika namn som exempelvis Starboy, Love och Trump. Sedan har narkotikan förts vidare främst till Stockholm och Göteborg. 

Kapslar döpta till Love. Foto: Tullverket. Bild ur polisens förundersökning.

NORRA EUROPAS STÖRSTA NARKOTIKAMARKNAD

Enligt förundersökningen var stora delar av narkotikan tänkt att säljas i Stockholm och framförallt på Sergels torg. Sergels torg beräknas vara den plats som enligt underrättelserapporter från polisen är norra Europas största narkotikamarknad.

Kommentera
Kopiera länk
Dela