Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Greta Thunberg hyllas: Får skalbagge döpt efter sig

- 25/10/2019, 17:02 -

Greta Thunberg har minst sagt uträttat stordåd det senaste året. Nu kan hon lägga till ytterligare en merit på sitt långa CV. Under fredagen bröt nämligen 16-åringen ny mark – som namngivare till en skalbagge.

Greta Thunberg har kommit en lång väg sedan den första strejken för klimatet. Från att träffa Barack Obama till att tala inför FN – Thunberg har gjort allt. 

Under sin resa har klimataktivisten även hyllats på olika sätt, både av kändisar och genom att tilldelas tjusiga utmärkelser.

Nu har även det Naturhistoriska museet i Storbritannien bestämt sig för att visa sin kärlek till Thunberg, men deras grepp är något annorlunda... 

Hyllar Greta med skalbagge

När man vill visa uppskattning gäller det att jobba med vad man har, och det som Naturhistoriska museet i Storbritannien hade var en namnlös skalbagge. 

Skalbaggen som är gul, mindre än en millimeter lång och blind upptäcktes i Kenya 1960. Trots att det gått drygt 60 år sedan den lilla insekten kröp in i våra medvetanden har djuret varit namnlöst – fram till nu. 

Under fredagen gav nämligen museet till slut arten ett namn, och det är ingen mindre än svenska Greta Thunberg som skalbaggen är döpt efter. 

Nelloptodes gretae Darby
Bildkälla: Michael Darby/AP

Liknar Greta 

Skalbaggen heter numera "Nelloptodes gretae" och namnet är just en blinkning till allas våran Greta. 

Inte nog med att den lilla skalbaggen har två antenner som liknar klimataktivistens berömda flätor, den representerar även det problem som Thunberg är så engagerad i:

– Det är troligt att oupptäckta arter försvinner hela tiden, innan forskare ens har namngett dem, till följd av förlusten inom biologisk mångfald, säger Max Barclay, kurator vid museet, till BBC.

Han fortsätter:

– Så det är lämpligt att namnge en av de nyaste upptäckterna efter någon som har arbetat så hårt för att försvara naturen och skydda utsatta arter, fortsätter han.

Läs även: Supersnabb guide: Så klär du ut dig till Greta Thunberg på halloween

Tycker du namnet passar skalbaggen?