Nya upptäckten under inspektionen: Sprickor i Boeing–flygplan

- 31/10/2019, 11:44 -

Efter säkerhetsinspektioner så har sprickor påträffats i flertalet Boeing 737NG–plan. Flygplanen användes av bland annat australienska flygbolaget Qantas Airways.

Flygplanstillverkaren Boeing har gått ut och sagt att drygt 50 plan har sprickor efter en inspektion, skriver Agence France–Presse

Sprickorna ska ha upptäckts i samband med säkerhetsinspektioner. Planmodellen har använts av bland annat flygbolaget Quantas Airways. Quantas Airways är Australiens största flygbolag. 

En talesman för Boeing har berättat att mindre än fem procent av 1000 flygplan hade sprickor. Planen kommer fortsättningsvis få stå på marken tills en reparation är gjord.

Talesmannen för Boeing gick inte ut med någon siffra om exakt hur många plan som hade sprickor. Men fem procent av 1000 plan innebär att ungefär 50 plan som har sprickor.

Modellen Boeing 737NG

Sprickorna hittades i planmodellen 737NG. Resande med Boeing och Qantas Airways bör dock inte vara oroliga, menar Quantas teknikchef.

– Vi skulle aldrig använda ett flygplan om det inte var helt säkert att göra det, sa Quantas teknikchef Chris Snook till AFP.

Det beslutades att alla Quantas 737–plan skulle hållas på marken tills inspektionerna har slutförts. Inspektionen ska genomföras för att säkerställa att sprickorna inte växer till en farlig längd.

Tidigare rapporterade problem

Tidigare har flygplanstillverkaren larmat för problem med delen som håller samman vingen med flygplanskroppen. Då beordrades amerikanska myndigheter att inspektioner skulle genomföras på de plan som används mycket.

TVÅ TIDIGARE 737–KRASCHER

Boeings rykte är fortfarande skakigt efter att två plan kraschade förra året som ledde till att 346 personer miste livet.

Läs även: Etiopiskt flygplan med 149 passagerare har störtat – fyra svenskar ombord.

Har du rest med ett flygplan av modellen Boeing 737NG?