Här anländer Greta till Portugal
Greta har anlänt till Portugal. - Foto: Pedro Rocha/TT, Armando Franca/TT

Här kommer Greta Thunberg i land: "En stor lättnad"

Efter nästan tre veckor till havs är Greta Thunberg med besättning äntligen i land i Portugal.


Greta Thunberg har precis avslutat sin returresa hem över Atlanten med katamaranen La Vagabonde. Totalt blev det nästan tre veckor ute till havs innan de, idag tisdag, anlände i Portugal.

Greta Thunberg i Portugal. Bildkälla: Armando Franca AP/TT

När båten hade lagt till i hamn steg Thunberg av båten och möttes av jubel, musik och applåder från de som tagit sig till hamnen, skriver DN.

Här kliver Greta Thunberg i land. Bildkälla: Pedro Rocha AP/TT

"Det känns overkligt"

Dagens Nyheter var de som först fick ett uttalande av 16-åringen medan hon var påväg in i hamn, och enligt henne så såg hon oerhört mycket fram emot att få komma i land.

– Det känns overkligt. Det är en väldigt speciell känsla att se land och människor. Det är en stor lättnad men också lite sorgligt. Det är svårt att förklara. Men man är förstås otroligt glad över att snart vara på land igen, sade Greta Thunberg till DN.

Första orden på fastlandet

Efter att ha stigit i land höll besättningen inklusive Thunberg en presskonferens där de fick tala ut om resan och sina känslor, och det var en tacksam och omskakad Greta Thunberg som mötte pressen. 

– Tack till alla som har hjälpt oss att göra det här möjligt. Jag är så tacksam för att ha gjort den här resan och ha den här erfarenheten. Jag är ärad över att vara i vackra Lissabon i Portugal, berättade Greta under presskonferensen.

Thunberg pratade även om att hennes, och flera andra aktivisters, kamp nu kommer att fortsätta och att COP25 i Madrid nu är nästa mål.

– Det är fantastiskt att vara hemma i Europa. Jag har varit på ett riktigt äventyr. Det känns bra att vara tillbaka. Jag och de andra klimataktivisterna kommer inte sluta - vi ska fortsätta göra det vi kan. Vi ska fortsätta resa och sätta press på makthavare och se till att de prioriterar den här frågan högst. Slutligen ska vi till COP25 i Madrid och fortsätta striden där, förklarar Greta.

MER: Åkessons nya utspel om Greta Thunberg : "En ung tjej som har ångest"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.