Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skrämmande siffran: Så många amerikaner kan peka ut Iran på en karta

- 09/01/2020, 09:03

Tre av tio av de amerikaner kan peka ut Iran på en karta, det visar en ny undersökning gjord av Politico och Morning Consult.

Spänningarna mellan USA och Iran har intensifierats på sistone, mycket på grund av att amerikanska styrkor dödade den iranska generalen Qassem Solemani den 3 januari. 

Enligt en undersökning gjord av Morning Consult och Politico så tycker hela 47 procent av deltagarna att det var ett bra beslut att döda den iranska generalen.

Men hur bra koll har amerikanarna egentligen på Iran? Det valde man också att ta reda på i undersökningen och man bad deltagarna att peka ut Iran på kartan.

Jordglob
Tre av tio personer kunde peka ut Iran på världskartan. Bildkälla: Pixabay

28 procent av deltagarna kunde peka ut Iran

Det visade sig att 28 procent av de 1 995 deltagande i undersökningen kunde peka ut Iran på kartan. Många pekade ut närliggande länder och några var helt inte nära alls.

Morning Consult har kartlagt varje individs gissning och tittar man närmre på den kartläggningen verkar åtminstone två personer tro att Iran ligger i närheten av Sverige, rättare sagt i Finland och Estland.

Stor skillnad bland republikaner och demokrater

I undersökningen kunde man även se en stor skillnad mellan republikaners och demokraters syn på attacken på Soleimani. 

Hela 70 procent av demokraterna tyckte att det var en dålig idé, medan 61 procent av republikanerna tyckte att det var bra.

MER: Konflikten mellan USA och Iran – här är allt du behöver veta

USA
/