Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Regnbomb " väntas i Australien – kan orsaka jordskred

- 13/01/2020, 11:52

Efter flera månader av bränder välkomnar nu landets brandmän regnet. Men på vissa håll blir det så pass kraftigt att det kan skapa problem.

Det har brunnit i flera månader i Australien och än så länge är det svårt att se ett slut på skogsbränderna som krävt djur och människors liv. 

– Det finns fortfarande mycket skog som kan brinna och det är fortfarande mycket sommar kvar, sa Anthony Bradstreet som är talesperson för en av Australiens brandstationer till Daily Mail. 

Regn väntas

Men nu väntas vädret i Australien att bli bättre. Stora mängder regn ska falla främst på torsdag och regnet kommer att underlätta brandmännens arbete med släcknigen. 

Det brinner fortfarande i Australien.
Det brinner fortfarande i Australien. Bildkälla: AP Photo/Rick Rycroft/TT

De stora mängderna kommer falla omkring Australien öst- och västkust medan det hårt drabbade Kangaroo Island inte kommer få något regn. 

Risk för jordskred

Meteorologen Gabrielle Woodhouse berättar att eftersom naturen är så pass sårbar just nu med mycket nedbrunnen skog så finns det ökade risker för jordskred, skriver Daily Mail

Trots att regnet är välkommet kommer det inte räcka för att släcka bränderna. 

Men brandmännens lycka över regnet gick inte att ta miste på i den tweet de la ut i samband med prognosen. 

"Om den här prognosen blir verklighet kommer det vara alla våra jul-, födelsedags-, förlovnings-, årsdags-, bröllops- och examenspresenter ihopslagna till en. Håller tummarna" skrev de på Twitter.

Brandmännens tweet
Brandmännens tweet. Bildkälla: NSWRFS/Twitter