Två misstänkta fall av cornaviruset i Norden – bekräftade fall i Frankrike

- 24/01/2020, 08:54 -

Det kinesiska coronaviruset fortsätter att sprida sig. Nu har två misstänkta fall upptäckts i finska Lappland. Senare under fredagen framkommer det att två personer i Frankrike har smittan. Det här är de första bekräftade fallen i Europa.

Antalet smittade och dödsfall av den nya kinesiska lungsjukdomen fortsätter att stiga samtidigt som viruset sprider sig. 

Minst 26 personer ska ha dött till följd av att ha smittats av sjukdomen. Nu har två nya misstänkta fall upptäckts – den här gången i vårt grannland Finland, rapporterar Yle.

Var på semester i Lappand

Det är två personer som kommer från staden Wuhan i Kina, där smittan upptäcktes, som befunnit sig på semester i finska Lappland som nu lagts in för provtagning. 

Testerna kommer senare under dagen att skickas vidare till Helsingfors för att analyseras.

– Ett preliminärt resultat klarnar under eftermiddagen eller tidig kväll, säger Mika Salminen som är direktör för infektionsepidemiologiska avdelningen vid Institutet för hälsa och välfärd (THL), till Yle.

Elva sjukdomsfall bekräftade utanför Kina

Totalt har elva sjukdomsfall bekräftats i andra länder. Det handlar om minst två i Thailand och Vietnam sedan enstaka fall i USA, Taiwan, Singapore, Sydkorea, och Japan. 

Trots detta har Världshälsoorganisationen WHO, inte utlyst nödläge för viruset ännu.

– Missta er inte dock, det här är en nödsituation i Kina. Men det har ännu inte blivit ett globalt hälsonödläge, sade WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Första bekräftade fallen i Europa

Under fredagen bekräftas de första fallen av viruset i Europa. Det rör sig om två personer i Frankrike med smittan, rapporterar nyhetsbyrån AFP. 

MER: Så orolig behöver du vara över det mystiska kinesiska lungviruset