Fredag 21 Jan
Stockholm

Kobe Bryants helikopter saknade viktigt varningssystem

I söndags omkom 41-årige basketlegendaren Kobe Bryant, och hans 13-åriga dotter Gigi, i en helikopterolycka. Nu visar det sig att helikoptern som Kobe, Gigi och sex andra passagerare reste i saknade ett viktigt varningssystem.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det var under söndagen som Kobe Bryant, 41, dottern Gianna, 13 och sju andra personer dog i den mycket uppmärksammade helikopterolyckan i Los Angeles, USA.

I helikoptern satt, förutom Kobe och Gianna, Christina Mauser, 38, John Altobelli, 56, Keri Altobelli, 46, Alyssa Altobelli,13, Sarah Chester, 45, och Payton Chester, 13 och piloten Ara Zobayan, 50, som alla dog i olyckan. 

Nu håller polismyndigheten FBI tillsammans med en amerikansk haverikommission på att utreda vad som ledde till olyckan. 

Föll 100 meter på 14 sekunder

Det man kommit fram till är att helikoptern hastigt stigit 230 meter på mindre än 36 sekunder. Området i närheten av olycksplasten hade flera höjder, och under söndagen ska det ha varit dimmigt i luften, enligt NBC

Teorin är att den hastiga stigningen berott på att piloten Ara Zobayan behövt undvika höjderna i området, men det som fortfarande oklart exakt vad som hände efter det. 

Strax efter stigningen tappade helikoptern höjd. På bara 14 sekunder föll flygfordonet 100 meter i 286 kilometer i timmen, innan den träffade en bergsluttning, skriver Aftonbladet.

Helikoptern saknade viktigt varningssystem

Nu rapporteras det att Bryants helikopter saknade varningssystemet TAWS, ett system som varnar piloten om helikoptern är nära att kollidera med något, rapporterar AFP.

– Självklart hade TAWS kunnat hjälpt, säger Jennifer Homendy på National Transportation Safety Board till NBC.

Homendy menar dock att det inte är säkert att det kunnat förhindrat kraschen.

TAWS är inte obligatoriskt, men man rekommenderas att ha det i installerat i helikoptrar som rymmer sex personer eller fler.

Kommentera
Kopiera länk
Dela