Professor Gabriel Leung är ordförande för folkhälsoorganisationen i Kina.​ Han menar att coronaviruset skulle kunna döda 45 miljoner människor och infektera 60 procent av jordens befolkning.
Professor Gabriel Leung är ordförande för folkhälsoorganisationen i Kina.​ Han menar att coronaviruset skulle kunna döda 45 miljoner människor och infektera 60 procent av jordens befolkning. - Foto: Foto: Claudio Bresciani / TT, AP / TT

Experten: Coronaviruset skulle kunna döda 45 miljoner människor

Professor Gabriel Leung leder myndigheten för folkhälsa i Hong Kong. Han menar att coronaviruset skulle kunna döda 45 miljoner människor och smitta 60 procent av jordens befolkning.


Totalt finns det 43 000 bekräftade fall av coronaviruset världen över, och 42 000 av dessa är i Kina. Totalt är har bara en person i Sverige bekräftats vara smittad hittills.

Totalt har ungefär 1100 personer dött i coronaviruset hittills.

SKULLE KUNNA DÖDA 45 MILJONER MÄNNISKOR 

Professor Gabriel Leung leder myndigheten för folkhälsa i Hong Kong.

Han menar att coronaviruset skulle kunna döda 45 miljoner människor och smitta 60 procent av jordens befolkning. Detta menar han skulle kunna ske om inte smittspridningen stoppas, skriver Daily Mail.

I världen finns det över 7 miljarder människor totalt. Viruset har potential att totalt smitta mer än 4 miljarder av jordens befolkning om professor Leung har rätt och smittan fortsätter att spridas. 

Det innebär att om en procent av dessa 7 miljarder dör, så innebär det att fler än 45 miljoner dödsfall.

60 procent av världens befolkning skulle kunna bli smittade

Om viruset når sin fulla potential så kan varje smittad person ge vidare viruset till 2,5 personer i snitt. Detta skulle i längden innebära att 60 procent av världens befolkning skulle bli smittade, menar Leung. 

Leung säger att de kinesiska myndigheterna behöver fastställa hur pass allvarlig spridningen av viruset faktiskt är.  

För även om risken att dö är under en procent, skulle sjukdomen ändå kunna döda miljontals människor.

LÄS MER: Varningen från WHO: Coronaviruset större hot än terrorism

LÄS MER: Postnord stoppar alla paket från Kina – på grund av coronaviruset

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Pålägg återkallas – risk för listeria

Axfood återkallar rostbiff och påläggsskinka då man vid en rutinkontroll upptäckt listeriabakterier i anläggningen där produkterna tillverkas.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.