Varningen från WHO: Coronaviruset större hot än terrorism

- 12/02/2020, 11:23 -

Nu varnar Världshälsoorganisationen att coronaviruset utgör ett större globalt hot än vad terrorism gör.

Hittills har bara ett fall av coronaviruset bekräftats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Det rörde sig om en patient på länssjukhuset i Ryhov i Jönköpings som smittats. Den smittade patienten hade varit i Wuhan i Kina. 

Efter att hon kom till Sverige har hon fått symptom av hosta, och hon var inte allvarligt sjuk. Kvinnan landade i Sverige 24 januari och då var hon symptomfri. 31 januari bekräftades det att hon var smittad av viruset.

Hittills har ungefär 1 000 personer dött av viruset. 

KAN UTGÖRA ETT STÖRRE GLOBALT HOT ÄN TERRORISM

Nu har WHO varnat för att viruset kan utgöra större globalt hot än terrorism. WHO har även sagt att världen måste "vakna upp och överväga detta virus som fiende nummer ett". 

WHO har också gett viruset ett nytt namn: COVID-19.  CO står för corona, VI står för virus, D står för disease och 19 för året som det bröt ut.

Det kinesiska hälsoorganisationen har uttryckt att de hoppas att utbrottet av viruset ska vara över i april. Men WHO är mycket mindre optimistiska. 

VACCINET ÄR 18 MÅNADER BORT

Doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus är generaldirektör för WHO. Han har har varnat att vaccinet mot viruset inte kommer komma förrän om 18 månader, skriver Sky News

Han varnar dessutom för hur allvarligt viruset är. 

För att vara ärlig, ett virus är mer kraftfullt i att skapa politiska, sociala och ekonomiska omvälvningar, än vad terroristattacker är. Det är den värsta fienden du kan föreställa dig, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

LÄS MER: Första bekräftade fallet av coronaviruset i Sverige

LÄS MER: Postnord stoppar alla paket från Kina – på grund av coronaviruset