Tisdag 30 Nov
Stockholm

Dystra beskedet: Så länge kan social distansering behövas

Corona spridning
Det kan ta tid innan coronaviruset är historia. Foto: AP/TT

Vi kanske måste vänja oss vid att håll avstånd från varandra. I en ny rapport från Harvard menar forskare viruset inte kommer försvinna på två år.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Börjar du bli trött på att vara hemma om dagarna och inte riktigt kunna göra roliga saker?

Då kommer tyvärr lite dåliga nyheter här, och tyvärr är detta inte ett aprilskämt

En ny forskningsrapport från Harvard-universitetet, som skrivits av flera ledande experter inom smittskydd och epidemiologi, har nu räknat på hur länge coronaviruset kommer att påverka oss. 

Enligt matematiska modeller kommer viruset inte vara helt bekämpat förrän 2022, och den sociala distanseringen kommer inte kunna lättas upp helt förrän i början av nästan år – alltså 2021.

Gatuklotter från Berlin (AP Photo/Markus Schreiber via TT)

Inte så många sjuka samtidigt

Målet är, enligt rapporten, att se till att så få blir allvarligt sjuka på samma gång, alltså att trycka ner sjukdomskurvan – med andra ord så ger rapporten Sverige rätt i vår strategi. 

Man skriver också att länder som tidigt gjorde stora restriktioner riskerar att få ett stort utbrott till hösten eller vintern. 

Att bara ha en kortare period av social distansering kommer inte vara tillräckligt, enligt rapporten, som menar att risken är stor för att virus får ny fart om folk går tillbaka till jobbet för tidigt. Om viruset kommer tillbaka mitt i vintern kan det bli extra allvarligt, skriver man i rapporten. 

Tiden kan kortas

Men, det finns hopp!

I rapporten skriver man att behovet av social distansering och andra restriktioner skulle minska drastiskt om det fanns ett vaccin eller ett botemedel.

Från ett sjukhus i Italien (Claudio Furlan/LaPresse via AP/TT)

”Ett vaccin skulle minska trycket på vården, göra större del av befolkningen immun och korta smittspridningens tid”, skriver forskarna i rapporten. 

MER NYHETER: 

Coronaviruset: 12-årig flicka död i Belgien

Systembolaget sätter upp ännu en varningsskylt

Kommentera
Kopiera länk
Dela