Så farligt är det att jogga nu
Så farligt är det att jogga nu - Foto: Shutterstock

Så farligt är det att vara ute och jogga just nu

När det blir varmare ute blir fler och fler sugna på att ge sig ut på en joggingrunda. Men springer du för nära någon annan är risken stor att bli smittad.


Nu börjar det bli vår på allvar på många platser i landet. Snön smälter bort och grus sopas upp från gatorna. Det gör att många blir sugna på att ge sig ut på en joggingrunda. 

Experter har tidigare gått ut med att gym kan vara en "superspridare" av coronaviruset, läs mer om det här. Och då känns ju en löptur utomhus som ett mycket bättre alternativ, men riktigt så enkelt är det inte.

1,5 meters avstånd räcker inte

Enligt en studie som brittiska Mirror tagit del av kan droppar från en nysning komma i kontakt med en person som springer så långt som två meter bakom den som nyst. 

Man bör hålla avstånd på joggingturen. Bildkälla: Shutterstock

Just nu är rekommendationerna i offentliga miljöer att man ska hålla sig på 1,5 meters avstånd men när man tränar kanske inte det här räcker enligt studien, som är gjort av företaget Ansys. 

Bättra att springa bredvid varandra

Om en smittad person nyser kan en annan person som springer två meter bakom springa rakt in i molnet av droppar och lätt bli smittad. 

Smittsamma droppar hänger sig kvar i luften. Bildkälla: Shutterstock

Enligt studien är det mycket bättre att springa jämsides med varandra om man vill undvika molnet av droppar.

Det visar också hur otroligt viktigt det är att hålla avstånd och i vissa fall betydligt längre avstånd änvad man tror, det skriver Mirror

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!