2020 kan sätta värmerekord
2020 kan sätta värmerekord - Foto: Johan Nilsson / TT/ Erik Johansen / NTB scanpix

Forskare: 2020 kan bli det varmaste året någonsin

2020 kan bli ett rekordår vad gäller varma temperaturer. Forskare säger att det till och med kan bli det varmaste året sedan man började mäta.


Att coronakrisen medfört positiva effekter för miljön står klart. I Stockholm hade luften aldrig varit så ren som den var i mars och delfiner vågade sig tillbaka tillkanalerna i Venedig.

Men det krävs mer långvarigt arbete miljön för att det ska ha någon effekt på koncentrationen av växthusgas i vår atmosfär, menar forskarna. 

Trots att coronapandemin haft kortsiktiga positiva effekter på miljön beräknas nu 2020 bli det varmaste året någonsin. Det visar flera mätningar, skriver The Guardian. 

Kan slå senaste rekordet

Det senaste rekordet sattes 2016 men då var det ett så kallat El Niño-år. Det är ett väderfenomen som gör att temperaturen blir ovanligt hög. 

Det förra rekordet sattes 2020. Bildkälla: Erik Johansen / NTB scanpix / TT

2020 är inte ett El Niño-år men tros ändå kunna slå rekordet. National Oceanic and Atmospheric Administration i USA har räknat ut att risken för att 2020 blir ett rekordår ligger på 75 procent, det skriver The Guardrian. 

Met Office i England beräknar att risken för att 2020 blir det varmaste året ligger på 50 procent.

20 plusgrader i Antarktis 

Redan nu har temperaturerna i januari satt rekord. Flera städer i Arktis var snöfria under vintermånaden. I februari uppmättes för första gången någonsin en temperatur på över 20 plusgrader i ett forskningsläger i Antarktis. 

Det krävs mer långvariga lösningar för att få en stor effekt på klimatet. Bildkälla: Shutterstock

Karsten Haustein som är klimatforskare på Oxforduniversitetet menar att coronapandemin inte kommer att hjälpa för att minska mängden växthusgas i atmosfären. 

– Men vi har fått en unik möjlighet att tänka över våra val och använda coronakrisen som en katalysator för mer hållbara transportmedel och energiproduktion, säger Haustein enligt The Guardian.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polens president stoppar dagen efter-piller

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.