Luften -i-Stockholm-har-aldrig-varit-sa-ren
Luften i Stockholm har aldrig varit så ren - Foto: Jonas Ekströmer/TT, Emojipedia, Shutterstock

Goda nyheter: Luften i Stockholm har aldrig varit så ren i mars

Luftkvaliteten​ i Stockholm har aldrig varit så bra under årets första kvartal sedan mätningarna startade. Detta då trafiken minskat drastiskt i samband med coronaviruset.


I Stockholm har trafiken minskat med 30 till 40 procent, något som lett till att farliga utsläpp nästintill halverats. 

Det här innebär att luften i huvudstaden nu är renare än den någonsin varit i mars, sedan mätningar av luftkvaliteten startade. 

– I och med att trafiken är den överlägset största utsläppskällan vi har i Stockholm så har det en direkt påverkan på luftkvaliteten, säger Michael Norman, miljöutredare i Stockholms stad, till Aftonbladet. 

Kan nå EU:s uppsatta gränsvärden 

Sverige har bland de bästa luftkvaliteterna i EU.

Trots detta har Stockholm aldrig nått de gränsvärden som EU satt upp. Nu ser det dock ut som att Stockholm kan nå målet. 

– Det kan vara så att mars månad gör att vi klarar det för första gången någonsin, under 2020. Åtminstone har chansen ökat kraftigt, förklarar Norman för Aftonbladet. 

Det är främst två gränsvärden som Stockholm inte klarar. Delvis det värde som mäter partiklar från däck och vägar och delvis kvävedioxidsgaserna som är rent utsläpp. 

Bildkälla: Jessica Gow/TT

Positiva hälsoeffekter 

Enligt Norman kan den rena luften redan ha en positiv påverkan på stockholmarna.  

– Även om det bara är en månad ger det en direkt positiv effekt på hälsan hos stockholmarna. Så även om vi går tillbaka och vi får normala halter så kommer det vara positivt för hälsan, säger han till Aftonbladet

Mer positiva nyheter: Vaccin mot coronaviruset kan vara klart i september

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.