Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Trumps historiska hot: Kan sätta in armén mot demonstranter

- 02/06/2020, 09:28 -

President Donald Trump hotar nu att kalla in militären för att få stopp på demonstrationerna som sprider sig över USA.

Läget i USA ser ut att bli allt värre. Och nu tvivlar många på att presidenten Donald Trump verkligen har vad som krävs för att styra landet i kristider. 

De stora protesterna, som satte igång efter att George Floyd dödades av polis i ett ingripande i Minneapolis, är nu inne på sin andra vecka. 

Tusentals människor över hela landet har samlats dag efter dag för att protestera mot polisbrutalitet och orättvisor i USA. 

Nu vill Donald Trump visa att han fått nog.

– Just nu sätter vi in tusentals och åter tusentals tungt beväpnade soldater, militär personal och polis för att stoppa upploppen, plundringen, vandalismen, attackerna och förstörelse av egendom”, sa Trump i ett tal i Vita husets rosträdgård nu i natt – han kallade sig även en "lag och ordning"-president. 

I ett uttalande kallar han demonstranterna för "professionella anarkister", och skyller på rörelsen Antifa. 

– Det här är inhemsk terror. Spillandet av oskyldigt blod är ett brott mot Gud, sa Trump i ett tal i natt. 

Trump hotar nu med att kalla in militärpolis om situationen inte lugnar sig, med stöd av en lag från 1807, som tillåter presidenten att använda armén vid civil oordning. 

Hård kritik

Det är valår i USA, och Donald Trump har minst sagt haft en turbulent vår med coronakritik och Twitter-bråk. 

Protesterna blir ännu ett orosmoln för presidenten, som ligger dåligt till i opinionsmätningarna. 

Trump har också nu fått kritik för att han lät rensa bort demonstranter från en gata vid Vita huset för att han skulle kunna besöka en kyrka för att ställa upp på fotografier. 

En som varit kritisk är den republikanska guvenören i Massachusetts, Charlie Baker. 

– Precis som så ofta den senaste tiden behöver vi nu förståelse och ledarskap som mest, i stället får vi bitterhet, stridsvilja och själviskhet, sa Baker i natt. 

Trump har också fått kritik från kyrkligt håll för att besökte en kyrka för att ta bilder mitt under protesterna, skriver CNN

Krönika: "Är du vit? Inse ditt privilegium"