Här lägger polisen ner sina vapen – och går med i protesterna

USA har upplevt en vecka av protester och frustration. Men det finns händelser som sprider hopp. Här är klippet som just nu går viralt.


Ilska, frustration och hopplöshet. 

Under senaste dagarna har stora protester genomförts i flera av USA:s största städer, efter att ett klipp spridits där den svarte mannen George Floyd dödas under ett polisingripande. 

I många städer gäller nu nattligt utegångsförbud. I 15 stater, och i huvudstaden Washington DC, har nationalgardet satts in. 

Men det finns ljusglimtar i mörkret.

I staden Flint, norr om Detroit, samlades under gårdagen hundratals människor för att demonstrera mot polisbrutaliteten i USA. Demonstranterna möttes av poliser i kravallutrustning – men en polis, sheriffen Chris Swanson, tog av sig sin hjälm, la ner sina vapen, och gick i stället fram till demonstranterna. 

– De här poliserna älskar er. Så säg åt oss vad ni vill att vi ska göra, sa Swanson till demonstranterna, som svarade med ropen ”walk with us!”. 

"Vi gör detta till en parad!"

– Då går vi, ropade Swanson, och följde med i demonstrationståget. Swanson har nu också uppmanat andra poliser i USA till att göra samma sak. 

– Vi gör detta till en parad, inte en protest, säger Swanson i klippet. 

Att en polis visar värme och kommunikativ förmåga har blivit en jättenyhet i USA, och flera klipp från händelsen sprids nu viralt. 

”Ledarskap”, skriver basketspelaren Rex Chapman på Twitter. 

”Chris Swanson är ett föredöme, jag hoppas att fler tar efter honom”, skriver Michigans guvernör Gretchen Whitmer i ett tweet. 

MER NYHETER: Så mycket tjänar Anders Tegnell

USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.

Tummar på kraven för att klara Natoinsatsen

P 7 i Skåne står inför en svensk pionjärinsats i Nato när uppåt 600 man ska skickas till Lettland. För att klara det kan det bli nödvändigt att under en period tumma på målet att utbilda fler värnpliktiga.

Polisen rapporterar om misshandel, Västerås

"Tonårspojke slagen i ansiktet utanför skola.", skriver polisen på sin hemsida.

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

1 timme sedan
Kristdemokraterna vill se mer kärnkraft i Europa. En fråga som partiet planerar att driva i EU-valet, enligt ett pressmeddelande.