Forskare varnar för uråldriga bakterier i permafrost.
Forskare varnar för uråldriga bakterier i permafrost. - Foto: John McConnico AP/TT

Virusexperten: När isarna smälter kan uråldriga virus släppas loss

Tusenåriga bakterier och virus kan ligga "sovandes" i permafrosten i arktisk – nu lyfter forskare en varningens finger för den potentiella katastrofen.


Det är i en ny studie som publicerades den 7 maj där forskare från InterAcademy Partnership (IAP) och European Academies Science Advisory Council (EASAC) – varnar för hur stigande temperaturer kan vara ödestigert för mänskligheten.

Och vad de varnar för är nog inte det första du hade kunnat föreställa dig –  "sovande" bakterier och virus som kan vakna till liv när permafrosten smälter i Arktis.

Potentiellt skulle dessa bakterier och virus som varit nedfrusna i tusentals år kunna innehålla sjukdomar som vi tidigare trott vara utrotade, skriver brittiska Metro.

Med stigande temperaturer smälter permafrosten. Bildkälla: Brennan Linsley AP/TT

"Covid-19 är påminnelse att vi borde vara överdrivet försiktiga"

I en intervju använder den amerikanska virusexperten Dr. Dennis Caroll covid-19 som ett exempel för varför vi måste vara försiktiga framöver.

– Riskerna som dessa "pånyttfödda" mikroberna kan innebära för mänskligheten är okänt, men covid-19 är en påminnelse att vi borde vara överdrivet försiktiga för att underskatta det potentiella hotet, säger Caroll till Metro.

Han förklarar:

– Världen står inför ett väldigt verkligt scenario att gamla mikrober, som sedan en lång tid tillbaka har legat sovandes under den frusna tundran, kan få nytt liv på grund av klimatförändringar och töandet i norra arktisk.


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!