Asteroid flög förbi jättenära jorden
Asteroid flög förbi jättenära jorden - Foto: ESA/Tautenburg Observatory

Oupptäckt asteroid flög jättenära jorden – hade kunnat sluta i katastrof

Asteroiden upptäcktes dagen innan den flög förbi och den är en av de asteroiden som varit närmast att träffa oss någonsin.


Det har varit många stora asteroider som flugit förbi jorden på sistone, bland annat den som var lika stor som Mount Everest

Man kan ju tänka sig att det är lätt för forskarna att missa de små asteroiderna, vilket var exakt vad som hände i det här fallet. En liten asteroid missades, och den flög förbi jättenära jorden.

Den kallas 2020 HS7 och upptäcktes så sent som den 27 april och flög förbi jorden den 28 april. Asteroiden var mycket liten, bara runt fyra till åtta meter i diameter. 

Asteroiden 2020 HS7. Bildkälla: ESA/Tautenburg Observatory

Nio gånger närmare än månen

Redan när den upptäcktes såg man att den var nära jorden och risken för att den skulle träffa vår planet beräknades till tio procent. Men asteroidens bana gjorde att den kom ännu närmare än så.

Den var väldigt nära att fastna i omloppsbana runt jorden, och det området i rymden är fullt av olika satelliter, skriver Science alert. Hade den träffat en satellit hade det kunnat sluta i katastrof. 

När den lilla asteroiden väl passerade jorden var avståndet nio gånger närmare än det genomsnittliga avståndet från månen.

Här kan du se hur nära det var. Bildkälla: ESA/NEO Coordination Centre

"Händer några gånger i månaden"

Det var dock aldrig någon fara för mänskligheten. Eftersom asteroiden var så liten skulle den brunnit upp i atmosfären. 

Asteroidens avstånd var ett av de kortaste någonsin till jorden, bara 42 735 kilometer. Den missade närmsta satellit med bara 1 200 kilometers marginal.

– Små asteroiden som den här flyger förbi oss några gånger i månaden, de utgör inget hot mot vår planet, säger astronauten Lindley Johnson till Science alert.

Att du ser så många nyheter om asteroider som flyger förbi betyder inte att de blivit fler utan bara att vi blivit väldigt bra på att hitta asteroider vilket såklart är bra ifall någon faktiskt skulle utgöra ett hot mot planeten. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!