Torsdag 6 Maj
Stockholm

Kusliga larmen inifrån museet – hör fotsteg på nätterna

British Musem
Spökar det på British Museum?. Foto: Shutterstock/AP

Spökar det på det berömda museet? Nu träder en vakt fram och menar att de döda är oroliga på British Museum. Otäckt, eller hur?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

British Museum i London är ett av världens mest berömda museer, och får varje år besök av nära sex miljoner personer. 

Men vad händer när gästerna gått hem till sina hotellrum och museet ligger mörkt och tyst? Det har länge varit känt att många som jobbat på British Museum tror att det spökar i 1700-talsbyggnaden. 

Nu menar en före detta vakt, som jobbade på British Museum i 29 år, att det förekommer övernaturliga saker på museet. 

– Jag kommer ihåg att det vände sig i magen på mig. Man ville bara därifrån. När man är död ska man stanna där man begravs. Mumierna borde återvända till sina gravar, säger före detta museivakten Phil Heary, till The Sun. 

Mumiegalleriet sägs vara hemsökt. (Foto:Shutterstock)

Andra nattvakter har berättat om dörrar som stått vidöppna – trots att de spikats igen kort innan. Även fotsteg i natten ska ha hörts på museet. 

Andra berättar om kuslig musik som hörts i museet, fast det inte varit någon där.

En del av museet som är fylld av spökhistorier är mumiegalleriet – där mumier från antikens Egypten förvaras. 

Men, självklart måste spökhistorierna tas med en nypa salt. Till exempel säger flera att man sett så kallade "orber", alltså ljusklot, på övervakningsvideor mitt i natten – ett fenomen som sedan länge är känt som en naturlig effekt av att dammpartiklar kommer nära kameralinsen. 

En av mumierna på British Museum. (Shutterstock)

Författaren Noah Angell har skrivit en hel bok om spökhistorierna på British Museum, och håller rundvandringar på museet om berättelser han samlat in från ett 30-tal före detta anställda. 

– Oftast har folk som jobbat där i 20-30 år en eller två händelser som de helt enkelt inte kan förklara, säger Angell till bloggen Spookey Isles. 

Så, vad tror du? Spökar det på museet eller är det bara kryddade historier från trötta nattvakter? Lite kul är det att fantisera om ändå. 

Mer ruggigt: Mamma såg "spöke" på babymonitorn – fick panik

Kommentera
Kopiera länk
Dela